FLUFFY JAPANESE PANCAKES
- Porcje: 2
Składniki:
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- szczypta soli
- 20 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 40 g mąki pszennej
- 20 g drobnego cukru
Do smażenia
- kropla oleju roślinnego
- 1 łyżka wody
Jak to zrobić:
W jednej misce umieszczamy białka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy, aż powstanie piana. Następnie, nie przerywając miksowania dodajemy jedną łyżkę cukru. Po chwili dodajemy drugą łyżkę i dalej miksujemy, aż uzyskamy sztywną pianę (taką, która nie wypada z miski).
W drugiej misce umieszczamy mąkę, mleko, ekstrakt waniliowy i żółtka. Mieszamy rózgą do połączenia.
Dodajemy połowę piany z białek i mieszamy delikatnie przy użyciu szpatułki. Dodajemy kolejną porcję i powtarzamy czynność.
Jeśli chcemy uzyskać grubsze pankejki, przygotowujemy papierowe ringi. Wycinamy dwa paski z papieru do pieczenia o długości 38 cm i szerokości 5 cm. Końce pasków zszywamy zszywaczem, tak aby powstał ring.
Na patelni z pokrywą rozprowadzamy olej. Ustawiamy średnią moc palnika ( u mnie 5/9). Układamy ringi i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Wlewamy 1 łyżkę wody i przykrywamy patelnię pokrywą. Smażymy około 6-8 minut z każdej strony. Najlepiej wyczuć czas i temperaturę na swojej patelni.
Z usmażonych pancakes pozbywamy się delikatnie papierowej obręczy. Serwujemy z ulubionymi dodatkami.