FLUFFY JAPANESE PANCAKES

Olga

najbardziej puszyste pankejki na całym świecie

Fluffy Japanese Pancakes możecie też spotkać pod nazwą Japanese Soufflé Pancakes. Są delikatne i lekkie jak chmurka. Daję sobie ręce uciąć, że to będą najbardziej puszyste placuszki w Waszym życiu. Przepis, którym się z Wami dzielę nie zawiera proszku do pieczenia. Niesamowitą puszystość uzyskacie dzięki dobrze ubitej pianie z białek. Możecie je usmażyć w papierowym ringu, do którego przygotowania wystarczy kawałek papieru do pieczenia i zszywacz lub po prostu nakładając ciasto bezpośrednio na patelnię. Dla bardziej spektakularnego efektu polecam jednak pierwszy sposób. Pancakes serwuję z cukrem pudrem i masłem. Sprawdzą się też świeże owoce takie jak truskawki, borówki czy maliny. Zamiast cukru możecie je polać syropem klonowym. Sami zdecydujcie. Smacznego!

To samo ciasto smażone na dwa sposoby – w papierowym ringu i bez.

* * *

Drukuj
  • Porcje: 2

Składniki:

  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 20 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 40 g mąki pszennej
  • 20 g drobnego cukru

Do smażenia

  • kropla oleju roślinnego
  • 1 łyżka wody

Jak to zrobić:

  • W jednej misce umieszczamy białka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy, aż powstanie piana. Następnie, nie przerywając miksowania dodajemy jedną łyżkę cukru. Po chwili dodajemy drugą łyżkę i dalej miksujemy, aż uzyskamy sztywną pianę (taką, która nie wypada z miski).

  • W drugiej misce umieszczamy mąkę, mleko, ekstrakt waniliowy i żółtka. Mieszamy rózgą do połączenia.

  • Dodajemy połowę piany z białek i mieszamy delikatnie przy użyciu szpatułki. Dodajemy kolejną porcję i powtarzamy czynność.

  • Jeśli chcemy uzyskać grubsze pankejki, przygotowujemy papierowe ringi. Wycinamy dwa paski z papieru do pieczenia o długości 38 cm i szerokości 5 cm. Końce pasków zszywamy zszywaczem, tak aby powstał ring.

  • Na patelni z pokrywą rozprowadzamy olej. Ustawiamy średnią moc palnika ( u mnie 5/9). Układamy ringi i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Wlewamy 1 łyżkę wody i przykrywamy patelnię pokrywą. Smażymy około 6-8 minut z każdej strony. Najlepiej wyczuć czas i temperaturę na swojej patelni.

  • Z usmażonych pancakes pozbywamy się delikatnie papierowej obręczy. Serwujemy z ulubionymi dodatkami.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis