MOJE IDEALNE NALEŚNIKI
- Porcje: 8-10 sztuk o śr. 20 cm
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego (używam rzepakowego)
Jak to zrobić:
Do miski wsypuję suche składniki: mąkę, sól, cukier. Wlewam mleko, wodę i mieszam rózgą do połączenia.
Do ciasta wbijam jajka, wlewam olej i znów mieszam.
Ciasto zostawiam na blacie kuchennym na minimum 30 minut. Jeśli mam czas to na 1 godzinę.
Rozgrzewam dobrze patelnię i wlewam ciasto – mniej więcej pół chochli do zupy. Smażę na większym ogniu, aż będą rumiane.
Uwagi:
Poniżej podaję wartość odżywczą naleśników. Wartość ta dotyczy całego ciasta, aby uzyskać wartość jednego naleśnika wystarczy podzielić wszystko na ilość naleśników jaka nam wyjdzie.
Wartość odżywcza:
Kalorie | 791 |
Tłuszcz | 75g |
Węglowodany | 132g |
Białko | 30g |
2 Komentarze
P
10 lutego 2023 at 15:43
najlepsze wspomnienie lata ❤️
Olga
11 lutego 2023 at 10:16
Już niedługo to powtórzymy 🌞❤️