PLACKI Z JABŁKAMI

Olga

na skyrze, szybkie i pyszne śniadanie

Placki z tartym jabłkiem to mój smak z dzieciństwa. Ich przygotowanie zawsze wydawało mi się czasochłonne. Nic bardziej mylnego. Postanowiłam zrobić je na śniadanie i przekonać się czy naprawdę zabierają aż tyle czasu. Zrobienie ciasta zajmuje 2 minuty, razem ze smażeniem około 10 minut. Z chwilą tego testu, placki z jabłkiem na stałe wpisały się w moje menu śniadaniowe. Jeśli potrzebujecie nowych pomysłów na pierwszy posiłek dnia, zapraszam Was do spróbowania tego przepisu.

* * *

Drukuj
  • Porcje: około 10 sztuk

Składniki:

  • 150 g skyru
  • 2 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • 20 g budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 jabłko
  • olej do smażenia

Jak to zrobić:

  • W misce łączymy skyr z jajkami. Dodajemy suche składniki: mąkę, budyń, cukier i sól.

  • Na koniec dodajemy starte na dużych oczkach jabłko i mieszamy do połączenia. 

  • Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i nakładamy po 1 czubatej łyżce ciasta. Smażymy na rumiano.

  • Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis