BISCOFF BAKED OATS

Olga

owsianka pieczona z obłędnym kremem Lotus

Czy są tu jacyś fani słynnych belgijskich ciasteczek Lotus albo amatorzy karmelowo-korzennych smaków? Jeśli tak, to mam dla Was przepis na proste, szybkie i obłędne śniadanie, które wprawi Was w doskonały nastrój. Polecam szczególnie jesienią, kiedy za oknem szaro i deszczowo. Zaopatrzcie się w słoik tego bardzo aromatycznego kremu, paczkę ciasteczek i przystąpcie do owsiankowego dzieła.

Poza kremem i ciasteczek potrzebujecie płatków owsianych, mleka (roślinnego lub krowiego), jajka, syropu klonowego i proszku do pieczenia.

* * *

Drukuj

BISCOFF BAKED OATS

  • Porcje: 1

Składniki:

  • 40 g płatków owsianych
  • 80 ml mleka (roślinnego lub zwykłego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kremu Lotus
  • 1 ciasteczko Lotus
  • olej do posmarowania foremki

Jak to zrobić:

  • Wszystkie składniki poza kremem i ciasteczkiem umieszczamy w blenderze z ostrzem S i miksujemy.

  • 3/4 masy przelewamy do naczynia (o pojemności około 300 ml) posmarowanego olejem. Na środek dodajemy krem i wylewamy resztę masy. Na wierzchu układamy ciasteczko.

  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy do zrumienienia, około 20 minut. 

  • Zjadamy jeszcze ciepłe. Smacznego!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis