POPOVERS

Olga

amerykańskie śniadanie, które wyskakuje z foremki

Kolejny śniadaniowy hit prosto z amerykańskiej kuchni – Popovers. Skąd się wzięła ta nazwa? Z wyskakujących ponad formę naleśnikowych „babeczek” – pop over the tin. Ciasto jest bardzo podobne do tego na Dutch Baby. Największa różnica jest w formie – Popovers są mniejsze przez co jest przy nich dużo zabawy – każdą sztukę można serwować z innymi dodatkami. Dlatego polecam szczególnie na śniadania dla więcej niż jednej osoby. W Ameryce do przygotowania Popovers używa się specjalnej foremki, ale niech Was to nie powstrzymuje od ich przyrządzenia – sprawdzi się też foremka na muffiny. Teraz już sama nie wiem czy nadal Dutch Baby rządzi w moim menu śniadaniowym czy może jednak „popoversy”…

Mąka, jajka, mleko, masło i sól. To wszystko czego potrzebujecie do zrobienia pysznego i zaskakującego śniadania.

Bardzo ważne – pod żadnym pozorem nie otwierajcie piekarnika w trakcie pieczenia. Grozi opadnięciem.

Oto pięknie wyrośnięte, złociste Popovers. Gotowe do podania z ulubionymi dodatkami.

* * *

Drukuj

Popovers

  • Porcje: 6 sztuk

Składniki:

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 180 ml mleka (lekko podgrzanego)
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • masło do posmarowania foremki

Jak to zrobić:

  • W misce umieszczamy mąkę, mleko, sól i mieszamy rózgą do połączenia.

  • Wlewamy roztopione i lekko przestudzone masło, dodajemy jajka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

  • Foremkę smarujemy masłem i rozlewamy ciasto do 2/3 wysokości.

  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy dodatkowe 10-15 minut, aż Popovers wyskoczą z foremki i będą złociste.

  • Serwujemy ciepłe z ulubionymi dodatkami. Polecam z serkiem waniliowym i świeżymi owocami jak maliny czy borówki. Popovers równie doskonale smakują z samym cukrem pudrem lub syropem klonowym.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis