amerykańskie śniadanie, które wyskakuje z foremki
Kolejny śniadaniowy hit prosto z amerykańskiej kuchni – Popovers. Skąd się wzięła ta nazwa? Z wyskakujących ponad formę naleśnikowych „babeczek” – pop over the tin. Ciasto jest bardzo podobne do tego na Dutch Baby. Największa różnica jest w formie – Popovers są mniejsze przez co jest przy nich dużo zabawy – każdą sztukę można serwować z innymi dodatkami. Dlatego polecam szczególnie na śniadania dla więcej niż jednej osoby. W Ameryce do przygotowania Popovers używa się specjalnej foremki, ale niech Was to nie powstrzymuje od ich przyrządzenia – sprawdzi się też foremka na muffiny. Teraz już sama nie wiem czy nadal Dutch Baby rządzi w moim menu śniadaniowym czy może jednak „popoversy”…
![](https://olgamaj.pl/wp-content/uploads/2022/09/IMG_2032-768x1024.jpg)
Mąka, jajka, mleko, masło i sól. To wszystko czego potrzebujecie do zrobienia pysznego i zaskakującego śniadania.
![](https://olgamaj.pl/wp-content/uploads/2022/09/IMG_2053-768x1024.jpg)
Bardzo ważne – pod żadnym pozorem nie otwierajcie piekarnika w trakcie pieczenia. Grozi opadnięciem.
![](https://olgamaj.pl/wp-content/uploads/2022/09/IMG_1898-768x1024.jpg)