PLACKI Z JABŁKAMI

Olga

z dodatkiem mąki orkiszowej i skyru

Wśród moich przepisów znajdziecie już jeden przepis na placki z jabłkami. Te są nieco inne – na mące orkiszowej pełnoziarnistej z dodatkiem roślinnego skyru o smaku waniliowym. Placki wychodzą mięciutkie i puszyste. Polecam zwłaszcza teraz – w szczycie sezonu jabłkowego.

* * *

Drukuj
  • Porcje: około 10 sztuk

Składniki:

  • 150 g skyru waniliowego (użyłam wegański Alpro)
  • 2 jajka
  • 100 g mąki orkiszowej (użyłam pełnoziarnistej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 jabłko
  • olej do smażenia

Jak to zrobić:

  • Do miski wbijamy jajka, dodajemy skyr  i mieszamy. Wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i znów mieszamy. 

  • Jabłko obieramy ze skóry i ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy do masy. 

  • Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i nakładamy po 2 łyżki ciasta na 1 placka. Smażymy z dwóch stron, aż będą złociste. 

  • Gotowe placki możemy posypać cukrem pudrem. Podajemy z dodatkową łyżką skyru i ulubionym dżemem. 

1 Komentarze

  • Beata

    1 października 2022 at 10:23

    🍎🍎😍

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis