DYNIOWE PANCAKES
- Porcje: 6-8 sztuk
Składniki:
SKŁADNIKI SUCHE
- 90 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
SKŁADNIKI MOKRE
- 180 g maślanki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka roztopionego masła
- 120 g puree z dyni
- olej roślinny do smażenia
Jak to zrobić:
Wszystkie mokre składniki umieszczamy w misce i mieszamy.
Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia przy użyciu rózgi.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po dwie łyżki ciasta na jednego placka. Smażymy z dwóch stron, na średnim ogniu, aż będą złociste.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.