DYNIOWE PANCAKES

Olga

na maślance, bardzo puchate i korzenne

Sezon dyniowy w pełni! Jak co roku, z dynią w roli głównej przygotowuję co najmniej kilka pozycji – ciasto, latte, zupę-krem, risotto, makaron, no i te placuszki, o których jest dzisiejszy wpis. Są bardzo puchate i korzenne, a do tego robi się je błyskawicznie – pod warunkiem, że wcześniej upieczecie dynię i zrobicie z niej puree. Później wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki w jednej misce i chwilę postać przy rozgrzanej patelni. Do ich podania proponuję ciasteczkowy krem Lotus i syrop klonowy, ale sprawdzą się również inne dodatki takie jak: ulubiona konfitura, miód, orzechy. Zapewniam, że to śniadanie umili Wam niejeden jesienny poranek 🍂

* * *

Drukuj

DYNIOWE PANCAKES

  • Porcje: 6-8 sztuk

Składniki:

SKŁADNIKI SUCHE

  • 90 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

SKŁADNIKI MOKRE

  • 180 g maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 120 g puree z dyni
  • olej roślinny do smażenia

Jak to zrobić:

  • Wszystkie mokre składniki umieszczamy w misce i mieszamy.

  • Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia przy użyciu rózgi.

  • Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po dwie łyżki ciasta na jednego placka. Smażymy z dwóch stron, na średnim ogniu, aż będą złociste.

  • Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis