BUDYNIOWE DUTCH BABY
- Porcje: 1
Składniki:
- 40 g budyniu w proszku o smaku waniliowym/śmietankowym
- szczypta soli
- 60 ml mleka krowiego/roślinnego (lekko podgrzanego)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 1 łyżeczka masła/oleju (do posmarowania naczynia)
Do podania:
- gorące truskawki
- serek/skyr waniliowy/skyr roślinny
- cukier puder
Jak to zrobić:
Do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne o średnicy około 15 cm, ustawiamy 220 stopni z termoobiegiem i zostawiamy do nagrzania.
W trakcie nagrzewania piekarnika przygotowujemy ciasto. W naczyniu umieszczamy budyń, sól i mleko. Mieszamy rózgą do połączenia, tak aby nie było grudek. Dodajemy jajka i mieszamy.
Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, otwieramy drzwiczki i ostrożnie rozprowadzamy masło po naczyniu. Wylewamy ciasto i pieczemy przez 15-20 minut, aż naleśnik wyrośnie i będzie złocisty. Uwaga – w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
Serwujemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.