BUDYNIOWE DUTCH BABY

Olga

z gorącymi truskawkami i serkiem waniliowym

W odpowiedzi na liczne zapytania o Dutch Baby w wersji bez glutenu, które padają na moim Instagramie, postanowiłam stawić czoła wyzwaniu i oto jest – bezglutenowe, za to budyniowe Dutch Baby. Jest równie pyszne i wyrośnięte jak to z mąką pszenną. W zasadzie niczego mu nie brakuje, dlatego Ci co glutenu jeść nie mogą, niczego nie tracą. Przepis jest naprawdę prosty, wystarczy trzymać się przepisu, a wszystko pójdzie jak z płatka. Złotą zasadą w tym przepisie, podobnie jak w przypadku klasycznego „dutcha” jest użycie składników w temp. pokojowej.

Dzisiejsza propozycja podania to gorące truskawki, na które przepis znajdziecie tutaj w połączeniu z serkiem waniliowym. Jednak jak zawsze – czujcie się wolni i serwujcie swojego naleśnika z czym tylko chcecie. Pochwalcie się jak Wam się upiekło i nie zapomnijcie mnie oznaczyć na Instagramie, bo to miód na moje serce ♥

* * *

Drukuj
  • Porcje: 1

Składniki:

  • 40 g budyniu w proszku o smaku waniliowym/śmietankowym
  • szczypta soli
  • 60 ml mleka krowiego/roślinnego (lekko podgrzanego)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka masła/oleju (do posmarowania naczynia)

Do podania:

  • gorące truskawki
  • serek/skyr waniliowy/skyr roślinny
  • cukier puder

Jak to zrobić:

  • Do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne o średnicy około 15 cm, ustawiamy 220 stopni z termoobiegiem i zostawiamy do nagrzania.

  • W trakcie nagrzewania piekarnika przygotowujemy ciasto. W naczyniu umieszczamy budyń, sól i mleko. Mieszamy rózgą do połączenia, tak aby nie było grudek. Dodajemy jajka i mieszamy.

  • Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, otwieramy drzwiczki i ostrożnie rozprowadzamy masło po naczyniu. Wylewamy ciasto i pieczemy przez 15-20 minut, aż naleśnik wyrośnie i będzie złocisty. Uwaga – w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.

  • Serwujemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis