OWSIANKA PIECZONA

Olga

à la chlebek bananowy z czekoladą

Jestem pewna, że ten przepis przypadnie do gustu nie tylko fanom owsianki, ale również tym co lubią chlebek bananowy. Zwykłą owsiankę można zamienić, niczym przy użyciu czarodziejskiej różdżki, w pyszne, pożywne, a do tego tak wyglądające śniadanie, że ślinka cieknie. Do tego przepisu potrzebujecie tylko miski i widelca, no i naczynia do zapiekania. Poza czasem jaki zajmie Wam mieszanie składników, potrzebna jest odrobina cierpliwości przy pieczeniu, ale niebo w gębie jakie zafunduje ta owsianka, po prostu to wynagradza.

* * *

Drukuj

OWSIANKA PIECZONA

  • Porcje: 2
  • Calories: 365

Składniki:

  • 2 banany (najlepiej przejrzałe)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka krowiego/roślinnego
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • olej/masło do posmarowania foremki

Jak to zrobić:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, program góra-dół.

  • Jednego banana rozgniatamy widelcem, drugiego kroimy wzdłuż i odkładamy na bok. Do rozgniecionego banana dodajemy jajko, mleko, płatki owsiane, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Mieszamy przy użyciu widelca do połączenia.

  • Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego, natłuszczonego olejem. Na wierzchu układamy odłożonego banana, posypujemy go cukrem kokosowym i posypujemy posiekaną czekoladą.

  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.

  • Serwujemy na ciepło lub zimno z ulubionym jogurtem.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kalorie365
Tuszcz12.5g
Węglowodany52.1g
Błonnik6.2g
Białko9.4g

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis