PLACUSZKI TWAROGOWE

Olga

z bananem i cynamonem z dodatkiem mąki pełnoziarnistej

Lubię zaczynać dzień od pysznego i pożywnego śniadania. W takim śniadaniowym repertuarze, oprócz owsianek, pieczonych naleśników czy omletów nie może zabraknąć placuszków. Wbrew pozorom są szybkie i proste w przygotowaniu, a to bez cienia wątpliwości doceni każda osoba wydelegowana do robienia śniadań. Do zrobienia placuszków twarogowych potrzeba zaledwie kilku składników, dzięki którym wyczarujecie pełnowartościowy posiłek. Połączenie mąki pełnoziarnistej i bananów z twarogiem i jajkami da poczucie sytości na dłużej. Polecam użyć mocno dojrzałych bananów, dzięki temu nie będziecie musieli dosładzać swoich placuszków.

Jeśli ciekawi Was wartość odżywcza takiego śniadania to zerknijcie na sam dół przepisu, tam znajdziecie informacje dotyczące porcji dla jednej osoby. Na zdrowie!

* * *

Drukuj
  • Porcje: 2
  • Calories: 395

Składniki:

  • 2 banany (najlepiej przejrzałe)
  • 125 g sera twarogowego półtłustego
  • 2 jajka
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Jak to zrobić:

  • Jednego banana kroimy w plasterki i odkładamy na bok, a drugiego umieszczamy w misce, dodajemy twaróg i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka i mieszamy do połączenia.

  • Wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

  • Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju – tylko, żeby natłuścić patelnię.

  • Nakładamy 1 czubatą łyżkę ciasta na 1 placuszka, wciskamy na wierzch po 3-4 plasterki banana i smażymy na średnim ogniu, przez około 3 minuty z każdej strony.

  • Serwujemy z ulubionymi dodatkami.

Wartość odżywcza:

Kalorie395
Tłuszcz11g
Węglowodany41g
Błonnik5g
Białko24g

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis