GALETTE

Olga

z rabarbarem i truskawkami

Galette, znane z kuchni francuskiej, to pyszne ciasto, które wyróżnia chrupkość i nieregularne brzegi. Można je zapiekać z owocami, jak i z warzywami. Ja postanowiłam wykorzystać sezon i przygotowałam galette z kwaskowym, wytrawnym rabarbarem i słodkimi, soczystymi truskawkami. Samo ciasto nie jest bardzo słodkie, dlatego dobrym pomysłem jest dodanie lodów, najlepiej o smaku waniliowym lub śmietankowym. Ciepłe galette z topniejącymi lodami to istne niebo w gębie.

* * *

Drukuj
  • Porcje: 8 kawałków

Składniki:

CIASTO:

  • 180 g mąki pszennej
  • 150 g masła (zimnego)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki wody (lodowatej)

NADZIENIE:

  • 400 g rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki mąki migdałowej (można zastąpić płatkami owsianymi/bułką tartą)
  • dodatkowo 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania brzegów
  • dodatkowo 1 łyżeczka cukru do posypania wierzchu

Jak to zrobić:

  • Ciasto można wyrobić ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Mąkę łączymy z solą i zimnym masłem pokrojonym na mniejsze kawałki. Dodajemy 4 łyżki lodowatej wody (najlepiej wstawić wodę na parę minut do zamrażarki). Zarabiamy ciasto w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-60 minut. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie nadzienia.

  • Rabarbar i truskawki myjemy i kroimy – rabarbar w kostkę, truskawki na ćwiartki, a następnie przekładamy do miski. Posypujemy skrobią, cukrem, wlewamy ekstrakt i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia. Odstawiamy.

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (góra-dół). Na podsypanym mąką blacie układamy ciasto, rozpłaszczamy i wałkujemy, tak aby powstał okrąg o średnicy około 40 cm. Na blaszce piekarnika rozkładamy papier do pieczenia i przenosimy rozwałkowane ciasto.

  • Na środku wysypujemy mąkę migdałową, zostawiając przy tym około 5 cm brzeg. Na migdały wykładamy rabarbar z truskawkami i zawijamy brzegi do środka. W miseczce łączymy żółtko z łyżką mleka i przy użyciu pędzelka smarujemy brzegi. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez 35-40 minut. Po tym czasie wyciągamy i studzimy na blaszce przez około pół godziny.

1 Komentarze

  • Ania

    6 czerwca 2023 at 20:58

    Coś przepysznego! Szybko się robi, pyszne na ciepło i na zimno ♥️♥️♥️ Zrobiłam z samymi truskawkami i pycha

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis