GALETTE
- Porcje: 8 kawałków
Składniki:
CIASTO:
- 180 g mąki pszennej
- 150 g masła (zimnego)
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 łyżki wody (lodowatej)
NADZIENIE:
- 400 g rabarbaru
- 200 g truskawek
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki mąki migdałowej (można zastąpić płatkami owsianymi/bułką tartą)
- dodatkowo 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania brzegów
- dodatkowo 1 łyżeczka cukru do posypania wierzchu
Jak to zrobić:
Ciasto można wyrobić ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Mąkę łączymy z solą i zimnym masłem pokrojonym na mniejsze kawałki. Dodajemy 4 łyżki lodowatej wody (najlepiej wstawić wodę na parę minut do zamrażarki). Zarabiamy ciasto w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-60 minut. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie nadzienia.
Rabarbar i truskawki myjemy i kroimy – rabarbar w kostkę, truskawki na ćwiartki, a następnie przekładamy do miski. Posypujemy skrobią, cukrem, wlewamy ekstrakt i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia. Odstawiamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (góra-dół). Na podsypanym mąką blacie układamy ciasto, rozpłaszczamy i wałkujemy, tak aby powstał okrąg o średnicy około 40 cm. Na blaszce piekarnika rozkładamy papier do pieczenia i przenosimy rozwałkowane ciasto.
Na środku wysypujemy mąkę migdałową, zostawiając przy tym około 5 cm brzeg. Na migdały wykładamy rabarbar z truskawkami i zawijamy brzegi do środka. W miseczce łączymy żółtko z łyżką mleka i przy użyciu pędzelka smarujemy brzegi. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez 35-40 minut. Po tym czasie wyciągamy i studzimy na blaszce przez około pół godziny.
1 Komentarze
Ania
6 czerwca 2023 at 20:58
Coś przepysznego! Szybko się robi, pyszne na ciepło i na zimno ♥️♥️♥️ Zrobiłam z samymi truskawkami i pycha