OWSIANKA DYNIOWA

Olga

z przyprawami korzennymi i bananem

Pyszna owsianka dyniowa z dodatkiem rozgrzewających przypraw: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i goździków. Jest prosta i szybka do zrobienia. Idealna na chłodniejsze dni.

* * *

Drukuj

OWSIANKA DYNIOWA

  • Porcje: 2

Składniki:

  • 80 g płatków owsianych
  • 120 g surowej dyni
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 łyżka syropu klonowego

Dodatki:

  • banan
  • jogurt grecki
  • masło orzechowe
  • orzechy pekan (podprażone na suchej patelni)
  • chipsy kokosa
  • cukier kokosowy

Jak to zrobić:

  • Dynię ścieramy na tarce, na grubych oczkach. 

  • W rondelku umieszczamy wszystkie składniki, dodajemy startą dynię i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. 

  • Gotową owsiankę przekładamy do miseczek i serwujemy z dodatkami. 

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis