OWSIANKA DYNIOWA
- Porcje: 2
Składniki:
- 80 g płatków owsianych
- 120 g surowej dyni
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 3/4 szklanki wody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- 1 łyżka syropu klonowego
Dodatki:
- banan
- jogurt grecki
- masło orzechowe
- orzechy pekan (podprażone na suchej patelni)
- chipsy kokosa
- cukier kokosowy
Jak to zrobić:
Dynię ścieramy na tarce, na grubych oczkach.
W rondelku umieszczamy wszystkie składniki, dodajemy startą dynię i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gotową owsiankę przekładamy do miseczek i serwujemy z dodatkami.