OWSIANKA CZEKOLADOWA

Olga

z gorącymi truskawkami i granolą

Pyszna, kremowa owsianka o smaku czekoladowym z gorącym sosem, przygotowanym z mrożonych truskawek. Do tego kleks jogurtu naturalnego, ulubione masło orzechowe i chrupiąca granola. Oto śniadanie w 10 minut. Spróbujecie?

Drukuj
  • Porcje: 2

Składniki:

Owsianka:

  • 80 g płatków owsianych
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki cukru kokosowego/syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 szklanka wody

Gorące truskawki:

  • 250 g truskawek mrożonych
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatki:

  • jogurt
  • masło orzechowe
  • granola
  • pastylki czekoladowe/posiekana gorzka czekolada

Jak to zrobić:

  • Wszystkie składniki owsianki umieszczamy w rondelku i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

  • W międzyczasie przygotowujemy truskawki. Do rondelka wrzucamy truskawki. Podgrzewamy na małym ogniu przez 10 minut, aż truskawki zmiękną i powstanie sos. Dodajemy syrop klonowy, sok z cytryny i mieszamy.

  • Owsiankę przekładamy na talerze, polewamy gorącymi truskawkami i serwujemy z dodatkami.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis