OWSIANKA CZEKOLADOWA
- Porcje: 2
Składniki:
Owsianka:
- 80 g płatków owsianych
- 2 łyżki kakao
- 1-2 łyżki cukru kokosowego/syropu klonowego
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 szklanka wody
Gorące truskawki:
- 250 g truskawek mrożonych
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatki:
- jogurt
- masło orzechowe
- granola
- pastylki czekoladowe/posiekana gorzka czekolada
Jak to zrobić:
Wszystkie składniki owsianki umieszczamy w rondelku i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie przygotowujemy truskawki. Do rondelka wrzucamy truskawki. Podgrzewamy na małym ogniu przez 10 minut, aż truskawki zmiękną i powstanie sos. Dodajemy syrop klonowy, sok z cytryny i mieszamy.
Owsiankę przekładamy na talerze, polewamy gorącymi truskawkami i serwujemy z dodatkami.