ORIENTALNE TOFU

Olga

z warzywami z pieca z makaronem

Pomysł na szybki i smaczny wege obiad? Oto tofu z warzywami z pieca w orientalnym sosie. Wystarczy wszystko pokroić, połączyć i upiec. Jako dodatek polecam makaron np. Mie, soba lub ryżowy. Sprawdzi się też ryż. Na liście składników znajdziecie olej sezamowy, możecie go pominąć, jednak wg mnie, to właśnie on w tym daniu, stawia przysłowiową kropkę nad „i”. Spróbujcie i przekonajcie się sami.

Drukuj
  • Porcje: 4

Składniki:

  • 360 g wędzonego tofu
  • 200 g makaronu Mie/soba/ryżowego
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała papryka
  • 1 marchewka
  • 1 por (biała i jasnozielona część)

Sos:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3-4 cm kawałek imbiru (starty)
  • 2 ząbki czosnku (starte)

Dodatkowo:

  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku

Jak to zrobić:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy – cukinię na ćwiartki, paprykę w większą kostkę, marchewkę na plasterki, pora na półplasterki. Tofu kroimy w kostkę.

  • W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu.

  • Warzywa i tofu przekładamy do naczynia żaroodpornego (20 x 30 cm), wlewamy sos, mieszamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Na 15 minut przed końcem wierzch posypujemy sezamem. 

  • W międzyczasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. 

  • Upieczone warzywa polewamy olejem sezamowym i podajemy z makaronem. Całość posypujemy szczypiorkiem. 

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis