OWSIANKA PIECZONA

Olga

z mrożonymi borówkami i skyrem waniliowym

Uf! Znów uratowałam banany. Rozgniecione, wylądowały razem z płatkami owsianymi w jednej misce. Tym razem nie dodałam jajka, za to nietypowo użyłam odżywki białkowej. Robiąc porządki w spiżarce, natknęłam się na małą saszetkę z napisem „protein banana”. Bez wahania wsypałam jej zawartość do masy bananowo-owsianej i dolałam mleka, żeby nadać odpowiednią konsystencję. Tak powstała baza, którą rozprowadziłam równomiernie po kwadratowej foremce. Na wierzchu wylądowały rozmrożone borówki i kleksy skyru waniliowego. Całość piekła się około 40 minut. To było naprawdę pyszne i pożywne śniadanie, zwłaszcza z dodatkiem masła orzechowego.

Z przepisu wychodzi sześć kawałków owsianki, które można szczelnie zamknąć w pojemniku i trzymać w lodówce przez kilka dni. Idealny pomysł nie tylko na śniadanie, ale też jako przekąska do pracy, szkoły czy na podróż. Spróbujcie koniecznie!

Drukuj
  • Porcje: 6
  • Calories: 241

Składniki:

  • 2 banany (najlepiej mocno dojrzałe)
  • 200 g płatków owsianych
  • 30 g odżywki białkowej, np. o smaku bananowym (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 ml mleka
  • 120 g borówek mrożonych
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 150 g skyru waniliowego

Dodatki:

  • masło orzechowe

Jak to zrobić:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Borówki podgrzewamy, aż zmiękną (ja zrobiłam to w mikrofalówce). Łączymy z łyżką syropu klonowego.

  • W misce rozgniatamy banany, dodajemy płatki owsiane, odżywkę białkową (jeśli używamy), proszek do pieczenia, sól i wlewamy mleko. Wszystko razem mieszamy. 

  • Masę przekładamy do foremki o wymiarach 20 x 20 cm. Na wierzchu rozkładamy borówki, miejscami nakładamy skyr i mieszamy patyczkiem, tworząc esy floresy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut. 

  • Owsiankę wyciągamy z piekarnika, chwilę studzimy i kroimy na sześć równych kawałków. Możemy podać z masłem orzechowym. Smacznego!

Wartość odżywcza (w jednym kawałku):

Kcal241
Białko12.4g
Tłuszcz3.6g
Węglowodany41.2g

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis