CIASTO MARCHEWKOWE
- Porcje: foremka keksówka 28 x 16 cm
- Calories: 2025
Składniki:
Mokre składniki:
- 3 mniejsze banany (bardzo dojrzałe)
- 100 g marchewki, obranej i startej na dużych oczkach
- 2 jajka
- 30 g oleju kokosowego, rozpuszczonego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 200 g skyru naturalnego pitnego (ew. maślanki)
Suche składniki:
- 170 g mąki pełnoziarnistej (użyłam orkiszowej typ 2000)
- 50 g płatków owsianych
- 80 g erytrolu (można użyć cukru trzcinowego/kokosowego)
- 30 g orzechów pekan/włoskich, posiekanych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
Krem ze skyru:
- 150 g skyru naturalnego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- 10 g orzechów pekan, posiekanych do posypania
Jak to zrobić:
Ciasto:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (jeśli używamy silikonowej, to nie ma takiej potrzeby).
W misce rozgniatamy banany, dodajemy startą marchewkę, jajka, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy (jeśli używamy) i skyr. Mieszamy rózgą do połączenia.
Do mokrych składników wsypujemy suche – mąkę, płatki owsiane, erytrol, posiekane orzechy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy krótko, aż wszystkie składniki się połączą.
Masę przekładamy do foremki i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
Krem ze skyru:
W miseczce, przy pomocy rózgi łączmy skyr z syropem klonowym, sokiem z cytryny i szczyptą soli.
Na wystudzone ciasto nakładamy krem i rozprowadzamy równomiernie. Wierzch możemy posypać posiekanymi orzechami.
Wartość odżywcza (całego ciasta z kremem i orzechami):
Kcal | 2025 |
Białko | 82.3g |
Tłuszcz | 83.3g |
Węglowodany | 232.3g |
2 Komentarze
Alicja
22 marca 2024 at 11:07
Jakie makro? Wygląda extra!
Olga
22 marca 2024 at 17:25
Właśnie uzupełniłam wartość odżywczą – znajdziesz na samym dole przepisu 🙂