TARTA GRUSZKOWA

Olga

z mascarpone i mleczkiem skondensowanym

Oto popisowa tarta mojej mamy i jednocześnie najczęstszy wypiek w moim domu rodzinnym. Ta tarta skrada serce od pierwszego kęsa. Już patrząc po składnikach, wiadomo, że będzie pysznie. W smaku przypomina trochę krówki. Środek delikatny jak ptasie mleczko, skrywa korzenne gruszki. Całość otulona przypieczonym ciasteczkiem i chrupiącymi płatkami migdałów. Musicie jej spróbować!
Wybierzcie twarde gruszki, najlepiej podobnej wielkości. Mama poleca odmianę Konferencja.
Gruszki układamy na całkowicie wystudzonym spodzie.
Przed krojeniem studzimy tartę w formie.
Smacznego!

* * *

Drukuj

TARTA GRUSZKOWA

  • Porcje: forma o średnicy 23 cm

Składniki:

CIASTO KRUCHE:

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g masła, zimnego
  • 10 g* cukru drobnego, (patrz "moje wskazówki" na samym dole)
  • porządna szczypta soli
  • 2 żółtka

GRUSZKI:

  • 5 twardych gruszek (najlepiej Konferencji), (około 500 g)
  • 3 goździki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 500 ml wody, (tyle, żeby przykryła gruszki)
  • 1 łyżka soku z cytryny

MASA:

  • 250 g mascarpone, temp. pokojowa
  • 250 g mleka zagęszczonego słodzonego z puszki, (około 1/2 puszki)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Jak to zrobić:

CIASTO KRUCHE:

  • Mąkę łączymy z masłem pokrojonym na mniejsze kawałki. Dodajemy cukier, sól i żółtka. Zagniatamy do połączenia. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

  • Schłodzone ciasto kroimy na plastry i wyklejamy nimi formę. Kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego odkładamy na później (przyda się do zaklejenia dziurek po widelcu i ew. pęknięć). Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. na 20 minut, do zarumienienia. Ciasto po upieczeniu studzimy. Po wystudzeniu zaklejamy odłożonym ciastem wszystkie dziurki (dzięki temu masa nie przedostanie się pod spód).

GRUSZKI:

  • Gruszki obieramy, kroimy na połówki, wydrążamy środek. Umieszczamy w głebokiej patelni lub garnku, dodajemy goździki, cynamon, cukier, wlewamy wodę i skrapiamy sokiem z cytryny. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.

  • Gruszki odcedzamy i odkładamy na później. Wodę z gotowania polecam wypić, wychodzi pyszny kompot.

MASA:

  • W misce umieszczamy mascarpone i mieszamy przez chwilę rózgą, wlewamy mleko i mieszamy połączenia. Jajka wbijamy do małej miseczki i krótko rozkłócamy. Wlewamy do miski z mascarpone i mlekiem. Mieszamy delikatnie rózgą, nie za długo, tylko do połączenia. Ważne, żeby nie mieszać długo, żeby masa nie wyszła za rzadka. Konsystencją ma przypominać gęsty jogurt.

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Na wystudzony spód układamy gruszki – wypukłą stroną do góry. Na gruszki wylewamy masę i od razu wstawiamy do piekarnika na niższą półkę (u mnie pierwsza od dołu) na 30 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i przy użyciu widelca zagarniamy do środka spieczone brzegi (patrz zdjęcia). Wierzch posypujemy płatkami migdałów i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy przed pokrojeniem.

Moje wskazówki:

* ilość cukru użytego do spodu jest minimalna (10 g); sama masa jest już słodka więc w połączeniu z takim nie za słodkim spodem dobrze się balansuje, ale jeśli wolicie słodsze wypieki to możecie zwiększyć ilość cukru do 40 g

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis