• CIASTO MARCHEWKOWE

    pełnoziarniste z kremem ze skyru Przed Wami ciasto marchewkowe w zdrowszej odsłonie – na mące pełnoziarnistej, z dodatkiem płatków owsianych, posłodzone przejrzałymi bananami i erytrolem. „Marchewkowce” często podaje się z warstwą białego kremu, zrobionego na bazie tłustego serka typu Philadelphia i dużej ilości cukru pudru. Ja postanowiłam użyć skyru naturalnego,…

    Czytaj dalej
  • OWSIANKA PIECZONA

    z mrożonymi borówkami i skyrem waniliowym Uf! Znów uratowałam banany. Rozgniecione, wylądowały razem z płatkami owsianymi w jednej misce. Tym razem nie dodałam jajka, za to nietypowo użyłam odżywki białkowej. Robiąc porządki w spiżarce, natknęłam się na małą saszetkę z napisem „protein banana”. Bez wahania wsypałam jej zawartość do masy…

    Czytaj dalej
  • OMLET SZARLOTKA

    z jabłkiem i skyrem waniliowym Omlet szarlotka z jabłkiem. Dzięki dodatkowi skyru wychodzi delikatny, wystarczająco słodki, a do tego ma więcej białka. W smaku przypomina placki z jabłkami. Robi się praktycznie sam, tylko podczas smażenia trzeba uzbroić się w cierpliwość. Czynność ta zajmuje około 10 minut, ale dla efektu końcowego,…

    Czytaj dalej
  • PLACUSZKI TIRAMISU

    z kawą, skyrem i kakao Tiramisu na śniadanie?! Nie, to oszukane tiramisu – placuszki (u mnie bananowe z dodatkiem mąki owsianej) nasączone mocną kawą, przełożone kremem ze skyru i oprószone kakao. Wyglądem do złudzenia przypominają deser tiramisu, ale w smaku, na pewno nikt nie będzie mieć wątpliwości, że to oszustwo…

    Czytaj dalej
  • CZEKOLADOWE DUTCH BABY

    z puszystym kremem z mascarpone Drugie urodziny mojego bloga, które były już ponad miesiąc temu, postanowiłam uczcić czekoladowym Dutch Baby. To był pierwszy przepis jaki się tutaj pojawił, stąd pomysł na ten nietypowy „tort”. Przygotowałam do niego puszysty krem z mascarpone, udekorowałam kolorową posypką przypominającą konfetti, a na środek wbiłam…

    Czytaj dalej
  • PLACUSZKI GRUSZKOWE

    z ricottą na mące orkiszowej Szybkie, a do tego dziecinnie proste placuszki z dodatkiem tartej gruszki i serkiem ricotta. Do ich przygotowania użyłam mąki orkiszowej, ale sprawdzi się też zwykła pszenna. Oto sprawdzony pomysł na śniadanie lub podwieczorek dla dużych i małych. Smacznego! * * *

    Czytaj dalej
1 2 3 4 13