10-MINUTOWY DŻEM
- Porcje: 1 mały słoiczek (200 ml)
Składniki:
- 2 szklanki mrożonych owoców (użyłam borówek)
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki syropu klonowego
Jak to zrobić:
Zamrożone owoce wsypujemy do rondelka i wstawiamy na palnik o średniej mocy. Podgrzewamy przez 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż owoce całkowicie się rozmrożą i zmiękną.
Rondelek zdejmujemy z palnika i rozgniatamy owoce do pożądanej konsystencji. Ja, część owoców zostawiam w całości (lubię jak w dżemie czuć kawałki owoców). Następnie dodajemy syrop klonowy i nasiona chia. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Wystudzony dżem przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce do 7 dni.