10-MINUTOWY DŻEM

Olga

z mrożonych owoców z nasionami chia

Super prosty i szybki dżem bez tony cukru, z wyczuwalnymi kawałkami owoców i do tego z ekstra błonnikiem. Tylko 3 składniki – mrożone owoce, nasiona chia i syrop klonowy. Ja do tego przepisu wybrałam borówki, ale sprawdzą się też maliny, truskawki, jagody. Możecie też pomieszać wszystkie owoce i zrobić dżem wieloowocowy. W sezonie warto skorzystać ze świeżych owoców. Tak czy siak, uwielbiam ten dżem. Wykorzystuję go do naleśników, placuszków, kanapek, grzanek (szczególnie do tych z masłem orzechowym). Spróbujcie?

Drukuj

10-MINUTOWY DŻEM

  • Porcje: 1 mały słoiczek (200 ml)

Składniki:

  • 2 szklanki mrożonych owoców (użyłam borówek)
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki syropu klonowego

Jak to zrobić:

  • Zamrożone owoce wsypujemy do rondelka i wstawiamy na palnik o średniej mocy. Podgrzewamy przez 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż owoce całkowicie się rozmrożą i zmiękną. 

  • Rondelek zdejmujemy z palnika i rozgniatamy owoce do pożądanej konsystencji. Ja, część owoców zostawiam w całości (lubię jak w dżemie czuć kawałki owoców). Następnie dodajemy syrop klonowy i nasiona chia. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

  • Wystudzony dżem przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce do 7 dni. 

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis