CHLEBEK BANANOWY
- Porcje: foremka keksówka 20x10 cm
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 50 g oleju rzepakowego
- 80 g syropu klonowego/miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 45 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej
Jak to zrobić:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Keksówkę o wymiarach 20×10 cm wykładamy papierem do pieczenia.
W misce łączymy rozgniecione banany, olej, syrop klonowy, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodajemy mąkę pełnoziarnistą, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól. Mieszamy krótko do połączenia, następnie dodajemy posiekaną czekoladę. Jeszcze raz krótko mieszamy.
Masę przekładamy do foremki (możemy posypać dodatkową czekoladą – ja użyłam pastylek czekoladowych) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut lub do suchego patyczka.
Upieczony chlebek studzimy w foremce przez około pół godziny. Po tym czasie możemy zabrać się za krojenie i jedzenie. Smacznego!