ŚLIWKI DUSZONE

Olga

z masłem, miodem i cynamonem

Śliwki duszone to mój ulubiony dodatek do słodkich śniadań w okresie jesiennym. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Idealnie komponują się z owsiankami, placuszkami, omletami. Lubię je łączyć z jogurtem greckim i granolą, najlepiej domową czekoladową (przepis znajdziecie tutaj).

A z czym Wy je podacie?

* * *

Drukuj

ŚLIWKI DUSZONE

  • Porcje: 4 porcje

Składniki:

  • 200 g śliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Jak to zrobić:

  • Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki.

  • Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone śliwki, posypujemy cynamonem, dodajemy miód i sok z cytryny.

  • Dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu około 6-8 minut.

Moje wskazówki:

Śliwki można przechowywać kilka dni w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można je również zamrozić. Przed podaniem warto je podgrzać.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis