GRANOLA CZEKOLADOWA

Olga

z solą i gorzką czekoladą

Super prosta i pyszna granola czekoladowa z dodatkiem soli morskiej i gorzkiej czekolady. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i wstawić do piekarnika. Prościej się nie da! Ze specjalną dedykacją dla wszystkich miłośników czekolady.

* * *

Drukuj

GRANOLA CZEKOLADOWA

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g migdałów (blanszowanych)
  • 50 g orzechów laskowych (blanszowanych)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka cukru kokosowego (można zastąpić innym)
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 100 g syropu klonowego
  • 30 g oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • 50 g groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady

Jak to zrobić:

  • Orzechy i migdały z grubsza siekamy. W misce łączymy wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady.

  • Mieszankę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni (góra-dół) i pieczemy 20 minut. Po tym czasie obracamy blachę i pieczemy jeszcze 8-10 minut.

  • Upieczoną granolę studzimy, rozdrabniamy na mniejsze kawałki, dodajemy czekoladę i przesypujemy do słoika.

Moje wskazówki:

Granolę możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka tygodni.

3 Komentarze

  • beata

    2 października 2023 at 17:36

    pyszota

  • Kamila

    10 października 2023 at 17:23

    mam pytanie, gdzie kupić dobrej jakości groszki czekoladowe?

    1. Olga

      10 października 2023 at 20:30

      Ja kupuję online (np. Allegro) z firmy Callebaut 🤎

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis