CHLEBEK BANANOWY

Olga

zdrowsza wersja klasycznego chlebka bananowego

Uwielbiam chlebek bananowy. I to uczucie wykorzystania mocno przejrzałych bananów, które zamiast wylądować w koszu na śmieci, lądują w cieście. Do tej pory korzystałam z przepisu, w którym była mąka pszenna i biały cukier. Postanowiłam, że tym razem zrobię chlebek w zdrowszej wersji – użyłam mąkę orkiszową pełnoziarnistą, płatki owsiane i syrop klonowy. Lubię w chlebku dodatek czekolady, dlatego na liście składników znalazła się też gorzka czekolada. Jestem przekonana, że pokochacie tę wersję chlebka, tak samo jak ja!

* * *

Drukuj
  • Porcje: foremka keksówka 20x10 cm

Składniki:

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 80 g syropu klonowego/miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 45 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Jak to zrobić:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Keksówkę o wymiarach 20×10 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • W misce łączymy rozgniecione banany, olej, syrop klonowy, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodajemy mąkę pełnoziarnistą, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól. Mieszamy krótko do połączenia, następnie dodajemy posiekaną czekoladę. Jeszcze raz krótko mieszamy.

  • Masę przekładamy do foremki (możemy posypać dodatkową czekoladą – ja użyłam pastylek czekoladowych) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut lub do suchego patyczka.

  • Upieczony chlebek studzimy w foremce przez około pół godziny. Po tym czasie możemy zabrać się za krojenie i jedzenie. Smacznego!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis