CIASTO Z RABARBAREM
- Porcje: foremka o śr. 20 cm
Składniki:
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
- 150-200 g drobnego cukru (150 g dla tych co lubią ciasta "takie nie za słodkie"
- skórka starta z 1 cytryny
- 90 g oleju roślinnego
- 2 jajka
- 120 g jogurtu greckiego
- 60 g mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 220 g mąki pszennej
- 250 g rabarbaru, umytego i pokrojonego na małe kawałki
SYROP CYTRYNOWY
- 60 ml soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
Jak to zrobić:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
W dużej misce rozcieramy palcami cukier i skórkę z cytryny, aż zacznie pachnieć. Dodajemy olej, jajka, jogurt, mleko, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy krótko do połączenia.
Dodajemy mąkę i mieszamy szpatułką, aż masa się połączy. Uwaga! Nie mieszamy zbyt długo, żeby ciasto nie wyszło twarde. Nic nie szkodzi jeśli zostawimy grudki.
Masę przekładamy do foremki, wyrównujemy wierzch i kilka razy uderzamy foremką o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 55-60 minut, do suchego patyczka.
W międzyczasie przygotowujemy syrop. W miseczce, a najlepiej w małym dzbanuszku umieszczamy sok z cytryny i cukier. Podgrzewamy w mikrofalówce trzy razy po 15 sekund, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Możemy też podgrzać syrop w rondelku na palniku.
Ciasto wyciągamy z piekarnika i od razu nakłuwamy je patyczkiem, tworząc dziurki na całej powierzchni. Gorące ciasto powoli polewamy syropem, tak aby całość wchłonęła do środka. Ciasto pozostawiamy na 15 minut w foremce, a następnie wyciągamy na kratkę i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!