CIASTO Z RABARBAREM

Olga

podwójnie cytrynowe, bez miksera

Jeśli tak jak ja lubicie szybkie ciasta, bez konieczności wyciągania miksera i innych sprzętów, to ten przepis jest dla Was. Im krócej miesza się ciasto, tym bardziej wyrośnięte i pulchne. Połączenie cytryny i rabarbaru jest naprawdę pyszne. Poza skórką cytryny, która po roztarciu w palcach wydobywa z siebie obłędny aromat, nasączamy ciasto syropem z cytryny. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste – wystarczy połączyć świeżo wyciśnięty sok z cytryny z cukrem i podgrzać. Ciasto idealnie komponuje się z filiżanką herbaty. Tak smakuje wiosna!

Drukuj
  • Porcje: foremka o śr. 20 cm

Składniki:

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową

  • 150-200 g drobnego cukru (150 g dla tych co lubią ciasta "takie nie za słodkie"
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 90 g oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 120 g jogurtu greckiego
  • 60 g mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 220 g mąki pszennej
  • 250 g rabarbaru, umytego i pokrojonego na małe kawałki

SYROP CYTRYNOWY

  • 60 ml soku z cytryny
  • 1 łyżka cukruRozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.

Jak to zrobić:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.

  • W dużej misce rozcieramy palcami cukier i skórkę z cytryny, aż zacznie pachnieć. Dodajemy olej, jajka, jogurt, mleko, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy krótko do połączenia. 

  • Dodajemy mąkę i mieszamy szpatułką, aż masa się połączy. Uwaga! Nie mieszamy zbyt długo, żeby ciasto nie wyszło twarde. Nic nie szkodzi jeśli zostawimy grudki.

  • Masę przekładamy do foremki, wyrównujemy wierzch i kilka razy uderzamy foremką o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 55-60 minut, do suchego patyczka. 

  • W międzyczasie przygotowujemy syrop. W miseczce, a najlepiej w małym dzbanuszku umieszczamy sok z cytryny i cukier. Podgrzewamy w mikrofalówce trzy razy po 15 sekund, aż cukier się rozpuści.  Odstawiamy do ostygnięcia. Możemy też podgrzać syrop w rondelku na palniku. 

  • Ciasto wyciągamy z piekarnika i od razu nakłuwamy je patyczkiem, tworząc dziurki na całej powierzchni. Gorące ciasto powoli polewamy syropem, tak aby całość wchłonęła do środka. Ciasto pozostawiamy na 15 minut w foremce, a następnie wyciągamy na kratkę i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! 

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis