GIGA DUTCH BABY

Olga

z truskawkami i bitą śmietaną

Pieczony naleśnik, który skradł miliony serc. Teraz w nowym, powiększonym rozmiarze – w końcu nie powinno dla nikogo zabraknąć. Podany ze świeżymi truskawkami i kleksami bitej śmietany, smakuje jak wakacje w nadmorskim kurorcie 🧇🍓💭 Giga Dutch Baby to idealny pomysł na długie i leniwe śniadanie dla całej rodziny. Upieczcie go sobie. To będzie hit w Waszych domach!

Drukuj
  • Porcje: 4

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 240 ml mleka, lekko podgrzanego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 8 jajek w temp. pokojowej
  • 1 łyżka masła (do posmarowania blachy)

Do podania:

  • świeże truskawki
  • cukier puder
  • bita śmietana

Jak to zrobić:

  • Piekarnik rozgrzewamy razem z blachą do 220 st. z termoobiegiem – jeśli nie masz, włącz góra-dół.

  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i wlewamy mleko. Mieszamy przy użyciu rózgi, aż uzyskamy gładką masę. Wbijamy jajka i ponownie mieszamy. Masę możemy przelać przez sitko, aby pozbyć się grudek i uzyskać jedwabiście gładkie ciasto. 

  • Otwieramy piekarnik, ostrożnie rozprowadzamy masło po blaszce i wylewamy ciasto. Pieczemy 15-20 minut. Najlepiej obserwować, kiedy naleśnik będzie wyrośnięty i złocisty to znak, że jest już gotowy. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.

  • Naleśnika serwujemy od razu. Posypujemy cukrem pudrem, nakładamy truskawki i bitą śmietanę. Smacznego!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis