GIGA DUTCH BABY
- Porcje: 4
Składniki:
- 160 g mąki pszennej
- 240 ml mleka, lekko podgrzanego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 8 jajek w temp. pokojowej
- 1 łyżka masła (do posmarowania blachy)
Do podania:
- świeże truskawki
- cukier puder
- bita śmietana
Jak to zrobić:
Piekarnik rozgrzewamy razem z blachą do 220 st. z termoobiegiem – jeśli nie masz, włącz góra-dół.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i wlewamy mleko. Mieszamy przy użyciu rózgi, aż uzyskamy gładką masę. Wbijamy jajka i ponownie mieszamy. Masę możemy przelać przez sitko, aby pozbyć się grudek i uzyskać jedwabiście gładkie ciasto.
Otwieramy piekarnik, ostrożnie rozprowadzamy masło po blaszce i wylewamy ciasto. Pieczemy 15-20 minut. Najlepiej obserwować, kiedy naleśnik będzie wyrośnięty i złocisty to znak, że jest już gotowy. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
Naleśnika serwujemy od razu. Posypujemy cukrem pudrem, nakładamy truskawki i bitą śmietanę. Smacznego!