TOSTY FRANCUSKIE

Olga

nadziewane twarożkiem ze świeżymi truskawkami

Tosty francuskie to pyszny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Przepis na nie zna chyba każdy. Ja postanowiłam nieco urozmaicić klasyczną wersję i przed smażeniem nadziałam tosty twarożkiem truskawkowym. W końcu sezon trwa w najlepsze. Do tego porządna góra świeżych truskawek i syrop klonowy dla osłody. Polecam na gorący, leniwy poranek. Jestem pewna, że polubicie tę wersję tostów, tak jak ja.

Drukuj
  • Porcje: 2

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego/chałki/brioszki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki masła, do smażenia

Twarożek truskawkowy:

  • 125 g twarogu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany/jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 większe truskawki

Do podania:

  • syrop klonowy
  • cukier puder
  • truskawki

Jak to zrobić:

  • Zaczynamy od przygotowania twarożku. W misce rozgniatamy twaróg, dodajemy śmietanę, miód i pokrojone w kostkę truskawki. Mieszamy do połączenia.

  • Do głębokiego talerza wbijamy jaka, wlewamy mleko, dodajemy cukier i mieszamy widelcem.

  • Kromkę chleba smarujemy łyżką twarożku i przykrywamy drugą kromką. Dociskamy i zanurzamy w mieszance jajecznej. Pozostawiamy na minutę, aż chleb wchłonie nieco płynu. Przewracamy na drugą stronę i znów pozostawiamy na minutę.

  • Na patelni rozgrzewamy masło, układamy tosty i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron, aż tosty będą złociste.

  • Tosty podajemy z pozostałym twarożkiem i pokrojonymi truskawkami. Słodzimy cukrem pudrem/i lub syropem klonowym.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis