CIASTO MARCHEWKOWE

Olga

pełnoziarniste z kremem ze skyru

Przed Wami ciasto marchewkowe w zdrowszej odsłonie – na mące pełnoziarnistej, z dodatkiem płatków owsianych, posłodzone przejrzałymi bananami i erytrolem. „Marchewkowce” często podaje się z warstwą białego kremu, zrobionego na bazie tłustego serka typu Philadelphia i dużej ilości cukru pudru. Ja postanowiłam użyć skyru naturalnego, do którego dodałam odrobinę syropu klonowego, sok z cytryny i szczyptę soli. Wyszło naprawdę pysznie.

Ciasto z tego przepisu jest mniej puszyste, za to bardziej wilgotne, niż to tradycyjne na mące pszennej. Z dodatkowych plusów – potrafi nieźle nasycić. Z pewnością przypadnie do gustu tym, co lubią zdrowe słodkości. Ciekawa jestem kto z Was się skusi 🥕🐰

Drukuj
  • Porcje: foremka keksówka 28 x 16 cm
  • Calories: 2025

Składniki:

Mokre składniki:

  • 3 mniejsze banany (bardzo dojrzałe)
  • 100 g marchewki, obranej i startej na dużych oczkach
  • 2 jajka
  • 30 g oleju kokosowego, rozpuszczonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 200 g skyru naturalnego pitnego (ew. maślanki)

Suche składniki:

  • 170 g mąki pełnoziarnistej (użyłam orkiszowej typ 2000)
  • 50 g płatków owsianych
  • 80 g erytrolu (można użyć cukru trzcinowego/kokosowego)
  • 30 g orzechów pekan/włoskich, posiekanych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli

Krem ze skyru:

  • 150 g skyru naturalnego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 10 g orzechów pekan, posiekanych do posypania

Jak to zrobić:

Ciasto:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (jeśli używamy silikonowej, to nie ma takiej potrzeby).

  • W misce rozgniatamy banany, dodajemy startą marchewkę, jajka, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy (jeśli używamy) i skyr. Mieszamy rózgą do połączenia.

  • Do mokrych składników wsypujemy suche – mąkę, płatki owsiane, erytrol, posiekane orzechy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy krótko, aż wszystkie składniki się połączą.

  • Masę przekładamy do foremki i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.

Krem ze skyru:

  • W miseczce, przy pomocy rózgi łączmy skyr z syropem klonowym, sokiem z cytryny i szczyptą soli.

  • Na wystudzone ciasto nakładamy krem i rozprowadzamy równomiernie. Wierzch możemy posypać posiekanymi orzechami.

Wartość odżywcza (całego ciasta z kremem i orzechami):

Kcal2025
Białko82.3g
Tłuszcz83.3g
Węglowodany232.3g

2 Komentarze

  • Alicja

    22 marca 2024 at 11:07

    Jakie makro? Wygląda extra!

    1. Olga

      22 marca 2024 at 17:25

      Właśnie uzupełniłam wartość odżywczą – znajdziesz na samym dole przepisu 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis