DONUTY OWSIANE

Olga

z bananem i masłem orzechowym

Donuty czyli pączki z dziurką w zdrowszej odsłonie. Są naprawdę pyszne, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut – 5 minut mieszania plus 15 minut pieczenia. Później pozostaje kwestia dekoracji – tutaj zachęcam do zaangażowania najmłodszych domowników. Dekorowanie donutów to fajna zabawa i miły sposób na wspólne spędzenie czasu . Wykorzystajcie do tego różne owoce, takie jak np.: maliny, borówki, truskawki, posypki: posiekaną czekoladę, wiórki kokosowe, cukier puder. Użyjcie swojej kreatywności i bawcie się dobrze! Donuty owsiane to dobry pomysł na słodkie śniadanie w towarzystwie ulubionego serka. Można też zabrać je do pracy lub szkoły w ramach pożywnej przekąski. Smacznego 🍩

* * *

Drukuj

DONUTY OWSIANE

  • Porcje: 6 sztuk
  • Calories: 125

Składniki:

DONUTY

  • 1 banan (najlepiej przejrzały)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 50 g mąki owsianej (można użyć zmielonych płatków owsianych)
  • 3 łyżki erytrolu (można użyć miodu/syropu klonowego/ksylitolu)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło/olej (do posmarowania foremki)

DODATKI

  • świeże owoce, takie jak np.: maliny, borówki, truskawki
  • gorzka czekolada
  • wiórki, chipsy kokosowe
  • ziarna kakao
  • cukier puder

Jak to zrobić:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

  • W misce umieszczamy banana i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, masło orzechowe i mieszamy do połączenia.

  • Wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól.

  • Foremkę na donuty smarujemy tłuszczem – masłem lub olejem i nakładamy równomiernie ciasto – około 2 łyżek na 1 donuta.

  • Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy donuty z foremki i studzimy.

  • Wystudzone donuty dekorujemy ulubionymi dodatkami.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 DONUTA (BEZ DODATKÓW):

Kalorie125
Tłuszcz6.9g
Węglowodany10.9g
Błonnik1.4g
Białko4.6g

2 Komentarze

  • Marta

    10 lutego 2024 at 15:06

    Wyszły mega 🙂 Niestety mąka owsiana się skończyła, więc zrobiłam z pszennej. Świetna konsystencja, mięciutkie:) extra! Dziękuję za przepis 🙂

    1. Olga

      15 lutego 2024 at 12:37

      Cieszę się, że przepis się sprawdził. Dziękuję za komentarz 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis