DONUTY OWSIANE
- Porcje: 6 sztuk
- Calories: 125
Składniki:
DONUTY
- 1 banan (najlepiej przejrzały)
- 1 jajko
- 2 łyżki masła orzechowego
- 50 g mąki owsianej (można użyć zmielonych płatków owsianych)
- 3 łyżki erytrolu (można użyć miodu/syropu klonowego/ksylitolu)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło/olej (do posmarowania foremki)
DODATKI
- świeże owoce, takie jak np.: maliny, borówki, truskawki
- gorzka czekolada
- wiórki, chipsy kokosowe
- ziarna kakao
- cukier puder
Jak to zrobić:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
W misce umieszczamy banana i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, masło orzechowe i mieszamy do połączenia.
Wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Foremkę na donuty smarujemy tłuszczem – masłem lub olejem i nakładamy równomiernie ciasto – około 2 łyżek na 1 donuta.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy donuty z foremki i studzimy.
Wystudzone donuty dekorujemy ulubionymi dodatkami.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 DONUTA (BEZ DODATKÓW):
Kalorie | 125 |
Tłuszcz | 6.9g |
Węglowodany | 10.9g |
Błonnik | 1.4g |
Białko | 4.6g |
2 Komentarze
Marta
10 lutego 2024 at 15:06
Wyszły mega 🙂 Niestety mąka owsiana się skończyła, więc zrobiłam z pszennej. Świetna konsystencja, mięciutkie:) extra! Dziękuję za przepis 🙂
Olga
15 lutego 2024 at 12:37
Cieszę się, że przepis się sprawdził. Dziękuję za komentarz 🙂