JAGODOWE DUTCH BABY
- Porcje: 2 (patelnia żeliwna o śr. 25 cm)
Składniki:
- 80 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 porządne szczypty soli
- 4 jajka w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka masła (do pieczenia)
- 1/2 szklanki świeżych jagód
DO PODANIA:
- kwaśna śmietana 18%
- cukier
- cukier puder
- świeże jagody
Jak to zrobić:
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika i patelni – ustawiamy 220 stopni, góra-dół z termoobiegiem, na dolną półkę wstawiamy patelnię żeliwną lub inne naczynie do zapiekania.
W międzyczasie dokładnie myjemy jagody i przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wsypujemy mąkę, cukier wanilinowy, sól i wlewamy lekko podgrzane mleko. Mieszamy przy użyciu rózgi, aż uzyskamy gładką masę (nie może być grudek). Wbijamy jajka w temp. pokojowej i ponownie mieszamy do połączenia.
Otwieramy piekarnik i ostrożnie rozprowadzamy łyżeczkę masła po patelni/naczyniu, wysypujemy równomiernie jagody i wylewamy ciasto. Pieczemy 15-20 minut. Mój naleśnik jest zawsze gotowy już po kwadransie. Najlepiej obserwować, kiedy naleśnik będzie wyrośnięty i złocisty to znak, że jest już gotowy. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
Upieczonego naleśnika posypujemy cukrem pudrem i podajemy od razu, z dodatkiem kwaśnej śmietany wymieszanej z cukrem (użyłam 200 g śmietany i 1 łyżkę cukru) i porządną porcją jagód.