JAGODOWE DUTCH BABY

Olga

pieczony naleśnik z jagodami i śmietaną

Wasz ulubiony naleśnik z pieca, tym razem w wakacyjno-sentymentalnej odsłonie z jagodami i kwaśną śmietaną. Jestem pewna, że tak podane Dutch Baby skradnie niejedno serce.

Kilka ważnych rzeczy, które musicie wiedzieć zanim przystąpicie do działania:

1. Jajka w temperaturze pokojowej. Jeśli planujecie naleśnika na śniadanie to wyjmijcie jajka z lodówki wieczorem, przed pójściem spać, a jak Wam się zapomni to ogrzejcie je wkładając do miseczki z ciepłą wodą.

2. Mleko lekko podgrzane. Podgrzejcie mleko, tak aby było ciepłe (nie gorące). Możecie to zrobić w kuchence mikrofalowej lub garnuszku na palniku. Jeśli nie pijcie mleka krowiego to zastąpcie je roślinnym.

3. Forma do pieczenia. Użyjcie patelni żeliwnej o średnicy 25 cm lub dwóch mniejszych naczyń do zapiekania, najlepiej o średnicy około 15 cm.

4. Nagrzewanie formy. Formę do pieczenia nagrzewajcie razem z piekarnikiem. Bądźcie ostrożni przy rozprowadzania masła oraz ciasta.

5. Żelazna zasada. Nie otwierajcie piekarnika w trakcie pieczenia.

Kto już raz spróbował Dutch Baby ten wie, że jest dziecinnie prosty i do tego obłędny w smaku. I to właśnie w tym tkwi jego fenomen 🥞✨

* * *

Drukuj
  • Porcje: 2 (patelnia żeliwna o śr. 25 cm)

Składniki:

  • 80 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka, lekko podgrzanego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 porządne szczypty soli
  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka masła (do pieczenia)
  • 1/2 szklanki świeżych jagód

DO PODANIA:

  • kwaśna śmietana 18%
  • cukier
  • cukier puder
  • świeże jagody

Jak to zrobić:

  • Zaczynamy od rozgrzania piekarnika i patelni – ustawiamy 220 stopni, góra-dół z termoobiegiem, na dolną półkę wstawiamy patelnię żeliwną lub inne naczynie do zapiekania.

  • W międzyczasie dokładnie myjemy jagody i przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wsypujemy mąkę, cukier wanilinowy, sól i wlewamy lekko podgrzane mleko. Mieszamy przy użyciu rózgi, aż uzyskamy gładką masę (nie może być grudek). Wbijamy jajka w temp. pokojowej i ponownie mieszamy do połączenia.

  • Otwieramy piekarnik i ostrożnie rozprowadzamy łyżeczkę masła po patelni/naczyniu, wysypujemy równomiernie jagody i wylewamy ciasto. Pieczemy 15-20 minut. Mój naleśnik jest zawsze gotowy już po kwadransie. Najlepiej obserwować, kiedy naleśnik będzie wyrośnięty i złocisty to znak, że jest już gotowy. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.

  • Upieczonego naleśnika posypujemy cukrem pudrem i podajemy od razu, z dodatkiem kwaśnej śmietany wymieszanej z cukrem (użyłam 200 g śmietany i 1 łyżkę cukru) i porządną porcją jagód.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis