pieczony naleśnik z jagodami i śmietaną
Wasz ulubiony naleśnik z pieca, tym razem w wakacyjno-sentymentalnej odsłonie z jagodami i kwaśną śmietaną. Jestem pewna, że tak podane Dutch Baby skradnie niejedno serce.
Kilka ważnych rzeczy, które musicie wiedzieć zanim przystąpicie do działania:
1. Jajka w temperaturze pokojowej. Jeśli planujecie naleśnika na śniadanie to wyjmijcie jajka z lodówki wieczorem, przed pójściem spać, a jak Wam się zapomni to ogrzejcie je wkładając do miseczki z ciepłą wodą.
2. Mleko lekko podgrzane. Podgrzejcie mleko, tak aby było ciepłe (nie gorące). Możecie to zrobić w kuchence mikrofalowej lub garnuszku na palniku. Jeśli nie pijcie mleka krowiego to zastąpcie je roślinnym.
3. Forma do pieczenia. Użyjcie patelni żeliwnej o średnicy 25 cm lub dwóch mniejszych naczyń do zapiekania, najlepiej o średnicy około 15 cm.
4. Nagrzewanie formy. Formę do pieczenia nagrzewajcie razem z piekarnikiem. Bądźcie ostrożni przy rozprowadzania masła oraz ciasta.
5. Żelazna zasada. Nie otwierajcie piekarnika w trakcie pieczenia.
Kto już raz spróbował Dutch Baby ten wie, że jest dziecinnie prosty i do tego obłędny w smaku. I to właśnie w tym tkwi jego fenomen 🥞✨









