GORĄCE TRUSKAWKI

Olga

dodatek do naleśników, owsianek, omletów

Gdy poza sezonem nachodzi mnie ochota na truskawki, sięgam po te mrożone. Wrzucam je do rondelka, duszę pod przykryciem parę chwil, osładzam syropem klonowym albo miodem, skrapiam sokiem z cytryny i przyprawiam wanilią. Gotuję do zgęstnienia i podaję od razu, na gorąco. Resztę, jeśli zostanie, przelewam do słoika i przechowuję kilka dni w lodówce, żeby móc pocieszyć się jeszcze trochę smakiem lata 🍓🌞

* * *

Drukuj

GORĄCE TRUSKAWKI

  • Porcje: 4

Składniki:

  • 400-500 g truskawek mrożonych
  • 2 łyżki syropu klonowego/miodu/cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak to zrobić:

  • Truskawki wsypujemy do rondelka, przykrywamy przykrywką i na stawiamy na małym ogniu. Rozmrażamy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

  • Po tym czasie dodajemy syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy przez kilkanaście minut, aż sos zgęstnieje.

  • Podajemy na gorąco.

Moje wskazówki:

Wystudzone truskawki możemy przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce przez 4-5 dni.

Poprzedni przepis Następny przepis