GRANOLA KOKOSOWA

Olga

z chipsami kokosa i orzechami

Jestem pewna, że jak spróbujcie granoli z tego przepisu, to już nigdy nie sięgniecie po tę ze sklepu. Przyznaję się bez bicia – to moje pierwsze podejście do domowej granoli. Okazało się, że jest super prosta do zrobienia. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i wstawić do piekarnika. Po niespełna 30 minutach można cieszyć się pyszną, chrupiącą przekąską. Domowa granola świetnie sprawdza się jako dodatek do owsianki, jogurtu czy mleka. Spróbujcie koniecznie!

* * *

Drukuj
  • Porcje: 15 porcji

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g chipsów kokosowych
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g orzechów pekan
  • 1 łyżka cukru kokosowego/trzcinowego/daktylowego
  • 1/4 łyżeczka soli morskiej
  • 100 g syropu klonowego
  • 30 g oleju rzepakowego

Jak to zrobić:

  • Orzechy z grubsza siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce.

  • Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni (góra-dół) na 20 minut. Po tym czasie przekręcamy blachę, żeby granola równomiernie się upiekła i pieczemy jeszcze przez 8-10 minut, aż będzie złocista.

  • Upieczoną granolę studzimy, łamiemy na mniejsze kawałki i przesypujemy do słoika.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis