KASZOTTO SZPARAGOWE
- Porcje: 2
Składniki:
- 100 g dowolnej kaszy (użyłam jęczmiennej)
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 3 suszone pomidory w oleju
- 1/3 pora
- 2 łyżki pestki dyni
- świeży tymianek
- sól i pieprz do smaku
Jak to zrobić:
Gotujemy kaszę wg instrukcji na opakowaniu.
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewaniałe końce. Kroimy na ukośne plasterki. Pora kroimy na plasterki, suszone pomidory w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pora, szparagi, pestki dyni i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy suszone pomidory, ciecierzycę, kilka gałązek świeżego tymianku i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do warzyw dodajemy ugotowaną kaszę i wszystko razem mieszamy.
Kaszotto możemy dodatkowo posypać pokruszoną fetą lub startym parmezanem.