KASZOTTO SZPARAGOWE

Olga

z suszonymi pomidorami i ciecierzycą

Kolejny pomysł jak wykorzystać szparagi. Tym razem to pomysł na szybki i pożywny obiad w wersji wegańskiej. Jeśli chcecie możecie wzbogacić go serem – sprawdzi się feta czy parmezan. Sami zdecydujcie. Skoro już mowa o wyborach – ja do swojego kaszotto użyłam kaszy pęczak, ale Wy możecie użyć każdej innej kaszy, nawet tej co została z poprzedniego dnia. Danie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!

* * *

Drukuj
  • Porcje: 2

Składniki:

  • 100 g dowolnej kaszy (użyłam jęczmiennej)
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 3 suszone pomidory w oleju
  • 1/3 pora
  • 2 łyżki pestki dyni
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz do smaku

Jak to zrobić:

  • Gotujemy kaszę wg instrukcji na opakowaniu.

  • Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewaniałe końce. Kroimy na ukośne plasterki. Pora kroimy na plasterki, suszone pomidory w paski.

  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pora, szparagi, pestki dyni i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy suszone pomidory, ciecierzycę, kilka gałązek świeżego tymianku i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • Do warzyw dodajemy ugotowaną kaszę i wszystko razem mieszamy.

  • Kaszotto możemy dodatkowo posypać pokruszoną fetą lub startym parmezanem.

Poprzedni przepis Następny przepis