KREMOWA ZUPA Z FASOLĄ
- Porcje: 6-8
Składniki:
- 1,2 l bulionu (warzywny/mięsny)
- 1 puszka białej fasoli
- 250 g makaronu orzo
- 100 g tartego sera: grana padano lub parmezanu
- 100 g jarmużu
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 30 g solonego masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- gałązka świeżego rozmarynu
- 1/2 cytryny (skórka i sok)
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Jak to zrobić:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek pokrojony na plasterki i gałązkę rozmarynu. Podsmażamy kilka minut. Po czym dodajemy masło, roztapiamy i wsypujemy suchy makaron. Smażymy wszystko razem przez chwilę. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Jeśli mamy końcówkę od sera wrzucamy do gotowania.
Dodajemy fasolę (razem z zalewą) i posiekany jarmuż. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż makaron będzie miękki. Zupa będzie robiła się coraz gęstsza.
Po tym czasie zestawiamy z ognia i wlewamy mleczko kokosowe. starty ser, skórkę i sok z cytryny i mieszamy do rozpuszczenia sera. Serwujemy na ciepło. Możemy posypać dodatkowym serem, skropić oliwą, dodać świeżo zmielony pieprz.
Uwagi:
Zupa następnego dnia jest bardzo gęsta i potrzebuje rozrzedzenia, dlatego jeśli macie w planach ją gotować to pamiętajcie, żeby mieć pod ręką więcej bulionu.