MALINOWE DUTCH BABY
- Porcje: 2 (patelnia żeliwna o śr. 25 cm)
Składniki:
Naleśnik:
- 80 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 porządne szczypty soli
- 4 jajka w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka masła (do pieczenia)
- 1 szklanka świeżych malin (około 120 g)
Sos z białą czekoladą:
- 170 g jogurt greckiego
- 30 g białej czekolady
Dodatkowo:
- posiekana biała czekolada
- cukier puder
- świeże maliny
Jak to zrobić:
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika i patelni – ustawiamy 220 stopni, góra-dół z termoobiegiem, na dolną półkę wstawiamy patelnię żeliwną lub inne naczynie do zapiekania.
W międzyczasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wsypujemy mąkę, skórkę cytryny, cukier wanilinowy, sól i wlewamy mleko. Mieszamy przy użyciu rózgi, aż uzyskamy gładką masę (nie może być grudek). Wbijamy jajka i ponownie mieszamy do połączenia.
Otwieramy piekarnik i ostrożnie rozprowadzamy masło po patelni/naczyniu, wysypujemy maliny i wylewamy ciasto. Pieczemy 15-20 minut. Mój naleśnik jest zawsze gotowy już po kwadransie. Najlepiej obserwować, kiedy naleśnik będzie wyrośnięty i złocisty to znak, że jest już gotowy. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
W trakcie pieczenia przygotowujemy sos. Białą czekoladę umieszczamy w miseczce i rozpuszczamy, np. w mikrofalówce. Dodajemy jogurt i mieszamy dokładnie, tak żeby nie było grudek.
Upieczonego naleśnika serwujemy od razu – posypujemy cukrem pudrem i posiekaną białą czekoladą.Podajemy z sosem i świeżymi malinami.