MALINOWE DUTCH BABY

Olga

z cytryną i białą czekoladą

Maliny, skórka z cytryny i biała czekolada to bardzo zgrane trio. Polecam sprawdzić na własnym podniebieniu, zwłaszcza w połączeniu z Dutch Baby – banalnie prostym (wbrew pozorom) naleśnikiem z pieca. Uwielbiają go wszyscy, bez wyjątku. Oto przepis na pyszny początek dnia.

* * *

Drukuj
  • Porcje: 2 (patelnia żeliwna o śr. 25 cm)

Składniki:

Naleśnik:

  • 80 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka, lekko podgrzanego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 porządne szczypty soli
  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka masła (do pieczenia)
  • 1 szklanka świeżych malin (około 120 g)

Sos z białą czekoladą:

  • 170 g jogurt greckiego
  • 30 g białej czekolady

Dodatkowo:

  • posiekana biała czekolada
  • cukier puder
  • świeże maliny

Jak to zrobić:

  • Zaczynamy od rozgrzania piekarnika i patelni – ustawiamy 220 stopni, góra-dół z termoobiegiem, na dolną półkę wstawiamy patelnię żeliwną lub inne naczynie do zapiekania.

  • W międzyczasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wsypujemy mąkę, skórkę cytryny, cukier wanilinowy, sól i wlewamy mleko. Mieszamy przy użyciu rózgi, aż uzyskamy gładką masę (nie może być grudek). Wbijamy jajka i ponownie mieszamy do połączenia.

  • Otwieramy piekarnik i ostrożnie rozprowadzamy masło po patelni/naczyniu, wysypujemy maliny i wylewamy ciasto. Pieczemy 15-20 minut. Mój naleśnik jest zawsze gotowy już po kwadransie. Najlepiej obserwować, kiedy naleśnik będzie wyrośnięty i złocisty to znak, że jest już gotowy. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.

  • W trakcie pieczenia przygotowujemy sos. Białą czekoladę umieszczamy w miseczce i rozpuszczamy, np. w mikrofalówce. Dodajemy jogurt i mieszamy dokładnie, tak żeby nie było grudek.

  • Upieczonego naleśnika serwujemy od razu – posypujemy cukrem pudrem i posiekaną białą czekoladą.Podajemy z sosem i świeżymi malinami.

Poprzedni przepis Następny przepis