MOJE IDEALNE NALEŚNIKI

Olga

delikatne, bardzo puszyste i pachnące wanilią

Jak zrobić naleśniki wie chyba każdy, a jednak przepis, który udostępniłam jakiś czas temu na moim instagramowym profilu wywołał lawinę wiadomości od bacznych Obserwujących, że jest on genialny. Jedna z wiadomości brzmiała tak: „Hej! Niedawno wrzuciłaś przepis na naleśniki i zescreenowałam go, bo niby naleśniki to prosta sprawa, ale mi zawsze wychodziło coś nie tak. Najczęściej wychodziły zbyt twarde i bez trzymania ich pod przykryciem nie chciały zmięknąć. Wczoraj zrobiłam z Twojego przepisu i chcę bardzo podziękować, bo były idealne ❤️ chyba pierwszy raz!”.

Ciasto naleśnikowe można robić na oko, ale wtedy trzeba spodziewać się różnych efektów. Można też odmierzyć dokładnie składniki tak jak w moim przepisie i uzyskać delikatne i bardzo puszyste naleśniki z chrupiącymi brzegami, od których pachnie w całym domu. Pewnie wiele z Was słyszało o magicznej sztuczce jaką jest dodanie wody gazowanej. To właśnie dzięki temu naleśniki wychodzą puszyste. Kolejny trick to cukier wanilinowy. Bez jego dodatku nie będzie tego obłędnego zapachu. No i smażenie – ja to robię bez tłuszczu, olej wlewam do ciasta.

Jeśli wciąż poszukujecie swojego idealnego przepisu, spróbujcie koniecznie tego!

P.S. Pierwszy naleśnik się udaje 🙂

Czy Wy też lubicie widok tych cętek?

Oto nasz ulubiony obiad na działce. Jedzony oczywiście na świeżym powietrzu. Zupa pomidorowa, a raczej wariacja na jej temat – na wegańskim bulionie z dodatkiem ziemniaków i soczewicy, zabielona mlekiem kokosowym, naleśniki z twarożkiem i brzoskwiniami. Tak smakuje lato 🌞🌾

* * *

Drukuj

IDEALNE NALEŚNIKI

  • Porcje: 8-10 sztuk o śr. 20 cm

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego (używam rzepakowego)

Jak to zrobić:

  • Do miski wsypuję suche składniki: mąkę, sól, cukier. Wlewam mleko, wodę i mieszam rózgą do połączenia.

  • Do ciasta wbijam jajka, wlewam olej i znów mieszam.

  • Ciasto zostawiam na blacie kuchennym na minimum 30 minut. Jeśli mam czas to na 1 godzinę.

  • Rozgrzewam dobrze patelnię i wlewam ciasto – mniej więcej pół chochli do zupy. Smażę na większym ogniu, aż będą rumiane.

Uwagi:

Poniżej podaję wartość odżywczą naleśników. Wartość ta dotyczy całego ciasta, aby uzyskać wartość jednego naleśnika wystarczy podzielić wszystko na ilość naleśników jaka nam wyjdzie.

Wartość odżywcza:

Kalorie791
Tłuszcz75g
Węglowodany132g
Białko30g

2 Komentarze

  • P

    10 lutego 2023 at 15:43

    najlepsze wspomnienie lata ❤️

    1. Olga

      11 lutego 2023 at 10:16

      Już niedługo to powtórzymy 🌞❤️

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis