PANCAKES BANANOWE
- Porcje: 6 dużych pankejków
Składniki:
- 1 duży banan (najlepiej bardzo dojrzały)
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 90 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki soli
- 30 g pastylek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
- olej do smażenia
Do podania:
- banan
- pastylki czekoladowe
- syrop klonowy
Jak to zrobić:
W misce rozgniatamy banana, dodajemy jajka, jogurt i mieszamy rózgą do połączenia. Wsypujemy mąkę, proszek, cynamon, sól i czekoladę. Mieszamy krótko, tylko do połączenia.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Nakładamy po 2 czubate łyżki na jednego pankejka. Smażymy na średnim ogniu, aż powstaną pierwsze bąbelki, około 4 minut. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 3 minuty.
Pankejki serwujemy z plasterkami banana, dodatkową czekoladą i syropem klonowym. Smacznego!