PANCAKES BANANOWE

Olga

na jogurcie z dodatkiem czekolady

Pankejki z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i delikatne. Jestem pewna, że Wam posmakują, tak jak mi. Wystarczy kilka składników, miska i widelec (nie wiem jak Wy, ale jak uwielbiam przepisy bez miksera). Ten przepis to świetny pomysł na weekendowe śniadanie. Spróbujecie?

Drukuj
  • Porcje: 6 dużych pankejków

Składniki:

  • 1 duży banan (najlepiej bardzo dojrzały)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 30 g pastylek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
  • olej do smażenia

Do podania:

  • banan
  • pastylki czekoladowe
  • syrop klonowy

Jak to zrobić:

  • W misce rozgniatamy banana, dodajemy jajka, jogurt i mieszamy rózgą do połączenia. Wsypujemy mąkę, proszek, cynamon, sól i czekoladę. Mieszamy krótko, tylko do połączenia.

  • Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Nakładamy po 2 czubate łyżki na jednego pankejka. Smażymy na średnim ogniu, aż powstaną pierwsze bąbelki, około 4 minut. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 3 minuty. 

  • Pankejki serwujemy z plasterkami banana, dodatkową czekoladą i syropem klonowym. Smacznego!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis