PIECZONA OWSIANKA

Olga

z truskawkami, białą czekoladą i kwaśną śmietaną

Lubię pieczone owsianki za to, że smakują jak deser, a tak naprawdę są zdrowym, pożywnym posiłkiem. Do dzisiejszej przemyciłam trochę „grzeszków” w postaci białej czekolady i kwaśnej śmietany. Najważniejsze, żeby we wszystkim odnaleźć balans, nie tylko smakowy…Zatem zapraszam na pyszne, dziecinnie proste, a do tego idealnie zbalansowane śniadanie, do powtarzania przez cały sezon 🍓

* * *

Drukuj
  • Porcje: 2

Składniki:

Owsianka

  • 110 g płatków owsianych
  • 1 mały banan
  • 150 ml mleka (może być roślinne)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 20 g białej czekolady
  • 100 g truskawek
  • masło (do posmarowania foremek)

Do podania:

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • truskawki

Jak to zrobić:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół).

  • W naczyniu z ostrzem S umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady i truskawek. Miksujemy przez chwilę, aż uzyskamy jednolitą masę.

  • Truskawki myjemy i pozbywamy szypułek, a następnie miksujemy przy użyciu blendera ręcznego.

  • Foremki smarujemy masłem, wylewamy masę owsianą do 2/3 wysokości, nakładamy po 2 łyżki zmiksowanych truskawek i przykrywamy resztą owsianki. Posypujemy białą czekoladą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do zrumienienia, około 20-25 minut.

  • Serwujemy z kleksem kwaśnej śmietany i dekorujemy truskawką.

1 Komentarze

  • Beata

    25 maja 2022 at 12:35

    🍓🍓🤩💝♥️

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis