z włoskim kremem budyniowym (crema pasticcera)
Kolejna obowiązkowa, sezonowa pozycja – ciasto z rabarbarem. Z włoskim akcentem, moim ulubionym kremem pasticcera czyli kremem cukierniczym, który przypomina domowy budyń. Przygotowuje się go z mleka, żółtek i cukru. Włosi, do jego zagęszczenia używają najczęściej skrobi kukurydzianej (włoska nazwa to maizena), ale sprawdzi się też mąka pszenna. Crema pasticcera pachnie cytryną i jest pełna czarnych kropeczek będących śladem dodania prawdziwej wanilii.
Do tego słodkiego i aromatycznego kremu idealnie pasuje kwaskowy i wytrawny w smaku rabarbar. Jeszcze tylko kruche, maślane ciasto, ze sprawdzonego przepisu i oto przed Wami jedna z lepszych rabarbarowych pozycji jaką jadłam. Niech Wam się upiecze póki sezon w pełni!
![](https://olgamaj.pl/wp-content/uploads/2022/05/IMG_7890-1-768x1024.jpg)
![](https://olgamaj.pl/wp-content/uploads/2022/05/IMG_7809-768x1024.jpg)
![](https://olgamaj.pl/wp-content/uploads/2022/05/IMG_7864-e1652958587453.jpg)
![](https://olgamaj.pl/wp-content/uploads/2022/05/IMG_7865.jpg)
![](https://olgamaj.pl/wp-content/uploads/2022/05/IMG_7867-e1652958747226.jpg)
![](https://olgamaj.pl/wp-content/uploads/2022/05/IMG_7870.jpg)
![](https://olgamaj.pl/wp-content/uploads/2022/05/IMG_7877-768x1024.jpg)
![](https://olgamaj.pl/wp-content/uploads/2022/05/IMG_7904-e1652958092731.jpg)
![](https://olgamaj.pl/wp-content/uploads/2022/05/IMG_7927-e1652958842920.jpg)