PIECZONA OWSIANKA
- Porcje: 2-6
Składniki:
- 1 duży banan (najlepiej przejrzały)
- 90 g płatków owsianych
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 5 łyżeczek masła orzechowego
- 5 łyżeczek dżemu (użyłam brzoskwiniowego)
Jak to zrobić:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół).
Banana rozgniatamy, dodajemy płatki, kakao, jajko, mleko, proszek i sól. Mieszamy do połączenia. Masę przekładamy do foremki (u mnie o poj. 1 l) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch nakładamy miejscami masło orzechowe i dżem, a następnie mieszamy, tworząc esy floresy.
Owsiankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut.Po tym czasie wyjmujemy, studzimy przez chwilę i kroimy na równe kawałki.
1 Komentarze
Beata
4 września 2024 at 20:11
🤩