PLACEK OWSIANY
- Porcje: 9 kawałków
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 mały banan (dojrzały)
- 1 duże jabłko
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu roślinnego lub zwykłego
- 2 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowego
- 2 łyżki cukru kokosowego lub miodu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- orzechy pekan do dekoracji
Jak to zrobić:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół).
Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Odkładamy na bok 1 garść.
1/4 szklanki płatków owsianych odsypujemy na bok.
W misie blendera/malaksera z ostrzem S umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem 1/4 szklanki płatków, garści jabłek i orzechów pekan. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe płatki (1/4 szklanki) oraz garść jabłek i mieszamy łyżką.
Blachę 20×20 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i układamy orzechy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut.
Wyciągamy z piekarnika, studzimy i kroimy na kwadraty.
2 Komentarze
Oliwka
11 kwietnia 2022 at 14:07
Przepyszne śniadanko do zabrania do pracy lub w podróż ❤️
Robi sie błyskawicznie, wszystkie składniki raczej ma się w domu. Ciacho jest wilgotne, puszyste i idealnie słodkie. To druga w życiu pieczona owsianka, która wychodzi tak, że na 100% ją powtórzę (przerobiłam tonę przepisów i zawsze było coś nie tak – za sucho, za mdło). Zamiast wiórek kokosowych dodałam gorzka czekoladę i orzechy laskowe i piekłam o 5 min dłużej bo miałam mniejszą foremkę do dyspozycji.
Polecam ten przepis całym serduchem i już puściłam go u siebie w pracy pocztą pantoflową 😁
Olga
24 kwietnia 2022 at 19:25
Dziękuję! Cieszę się bardzo, że przepis się sprawdził ❤️