PLACEK OWSIANY

Olga

z bananem i jabłkiem, bez mąki

Pyszny, mięciutki i delikatny placek owsiany bez mąki. Z dodatkiem dojrzałego banana, jabłka i wiórków kokosowych. Pachnący cynamonem. Wilgotny dzięki dodatkowi jogurtu. Ja użyłam jogurtu roślinnego o smaku waniliowym, ale sprawdzi się też zwykły jogurt naturalny. Rozpływa się w ustach, a do tego robi się go w 5 minut! Idealna zdrowa przekąska w ciągu dnia. Spróbujecie?

* * *

Drukuj

PLACEK OWSIANY

  • Porcje: 9 kawałków

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 mały banan (dojrzały)
  • 1 duże jabłko
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu roślinnego lub zwykłego
  • 2 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowego
  • 2 łyżki cukru kokosowego lub miodu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • orzechy pekan do dekoracji

Jak to zrobić:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół). 

  •  Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Odkładamy na bok 1 garść.

  • 1/4 szklanki płatków owsianych odsypujemy na bok. 

  • W misie blendera/malaksera z ostrzem S umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem 1/4 szklanki płatków, garści jabłek i orzechów pekan. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe płatki (1/4 szklanki) oraz garść jabłek i mieszamy łyżką. 

  • Blachę 20×20 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i układamy orzechy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. 

  • Wyciągamy z piekarnika, studzimy i kroimy na kwadraty. 

2 Komentarze

  • Oliwka

    11 kwietnia 2022 at 14:07

    Przepyszne śniadanko do zabrania do pracy lub w podróż ❤️
    Robi sie błyskawicznie, wszystkie składniki raczej ma się w domu. Ciacho jest wilgotne, puszyste i idealnie słodkie. To druga w życiu pieczona owsianka, która wychodzi tak, że na 100% ją powtórzę (przerobiłam tonę przepisów i zawsze było coś nie tak – za sucho, za mdło). Zamiast wiórek kokosowych dodałam gorzka czekoladę i orzechy laskowe i piekłam o 5 min dłużej bo miałam mniejszą foremkę do dyspozycji.
    Polecam ten przepis całym serduchem i już puściłam go u siebie w pracy pocztą pantoflową 😁

    1. Olga

      24 kwietnia 2022 at 19:25

      Dziękuję! Cieszę się bardzo, że przepis się sprawdził ❤️

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis