PLACKI JAGODZIANKOWE
- Porcje: 10 dużych placków
Składniki:
- 3 duże jajka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cytryna (skórka)
- 220 g białego sera (np. Capri)
- 50 g jogurtu naturalnego
- 100 g jagód
- olej do smażenia
Do podania
- syrop klonowy
- masło
Jak to zrobić:
W misce umieszczamy jajka i cukier. Miksujemy przy użyciu miksera, aż powstanie puch. Zajmie to około 3 minut.
W drugiej misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, skórkę cytryny i wlewamy jajeczny puch. Całość mieszamy przy użyciu rózgi do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy jogurt i znów mieszamy.
Ser rozkruszamy w palcach i dodajemy do masy. Mieszamy przy użyciu rózgi.
Do powstałej masy dodajemy jagody i uwaga – mieszamy delikatnie szpatułką, żeby uniknąć zniszczenia jagód.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i nakładamy po 2 łyżki ciasta na 1 placka. Smażymy na średnim ogniu, po 4-5 minut z każdej strony.
Placki serwujemy z syropem klonowym i masłem.
Uwagi:
Na życzenie obserwujących mnie tiktokerów, poniżej podaję wartość odżywczą placków. Wartość ta dotyczy wszystkich placków (10 szt.), bez dodatków – syropu klonowego i masła.
Wartość odżywcza:
Kalorie | 1100 |
Tłuszcz | 51g |
Węglowodany | 105g |
Białko | 61g |