TOSTY FRANCUSKIE

Olga

z masłem orzechowym, dżemem i bananem

Stworzyłam przepis łączący tosty francuskie, ulubioną kanapkę Elvisa Presleya i słynną, amerykańską parę PB&J czyli masło orzechowe z dżemem. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Ten mój tost jest mięciutki w środku z chrupiącą skorupką na zewnątrz i do tego robi się go bardzo szybko. Polecam wszystkim miłośnikom masła orzechowego. Obiecuję – będziecie się rozpływać.

* * *

Drukuj
  • Porcje: 2

Składniki:

  • 4 kromki chałki drożdżowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki dżemu (najlepiej kwaśnego)
  • 4 łyżeczki masła orzechowego
  • 1/2 banana
  • 1 łyżka masła do smażenia

Do podania

  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta cynamonu

Jak to zrobić:

  • W głębokim talerzu umieszczamy jajka, mleko, cukier i sól. Mieszamy przy użyciu widelca i odstawiamy. 

  • Chałkę smarujemy masłem orzechowym i dżemem. Na jednej kromce układamy plasterki banana i przykrywamy drugą kromką. 

  • Tak przygotowaną kanapkę maczamy w miksturze i delikatnie odciskamy. 

  • Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy tosty na średnim ogniu, aż do uzyskania złocistego koloru (po około 3 minuty na stronę).

  • Tosty podajemy na ciepło. Posypujemy mieszanką cukru pudru z cynamonem (jeśli nie lubimy to pomijamy).

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis