PLACUSZKI CYTRYNOWE

Olga

z serkiem ricotta i maślanką

Z okazji pierwszego dnia lata przygotowałam orzeźwiające placuszki cytrynowe. Bardzo lubię połączenie ricotty ze skórką cytryny i miodem. To smak, który przypomina mi upalne dni, kiedy mieszkałam we Włoszech. Dzisiaj, robiąc placuszki z dodatkiem włoskiej ricotty, zupełnie nie spodziewałam się efektu jaki uzyskałam – to były najdelikatniejsze placuszki, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Połączenie składników oraz proporcje okazały się idealne. Placuszki możecie podać tak jak ja – z kleksem cytrynowej ricotty, świeżymi truskawkami i plasterkami banana, złożone na talerzu w taki sposób, że wyglądem przypominają meksykańskie tacos. Niech to będzie pyszna zabawa!

* * *

Drukuj
  • Porcje: 10-12 sztuk

Składniki:

MOKRE SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 250 g maślanki
  • 125 g ricotty
  • 1 łyżka masła, roztopionego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka skórki z cytryny

SUCHE SKŁADNIKI:

  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

DO PODANIA:

  • ricotta wymieszana z miodem i skórką cytryny
  • świeże truskawki lub inne owoce, np. maliny, borówki
  • plasterki banana

Jak to zrobić:

  • W dużej misce łączymy wszystkie mokre składniki. Mieszamy przy pomocy rózgi.

  • Do masy wsypujemy suche składniki i mieszamy krótko do połączenia. Ciasto może być lekko grudkowate.

  • Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, przecieramy ręcznikiem papierowym i wylewamy po 2 łyżki ciasta na jednego placuszka. Smażymy, aż powstaną bąbelki, a spód placuszka będzie złocisty. Przewracamy na drugą stronę i smażymy około 2 minut.

Moje wskazówki:

Placuszki podałam z ricottą, która mi została – 125 g ricotty połączyłam z łyżeczką miodu i łyżeczką skórki z cytryny. Ta ilość wystarczyła na napełnienie 4 placuszków. Pozostałe zostały zjedzone z owocami i miodem.

2 Komentarze

  • Hania

    25 lipca 2023 at 08:22

    Pyszota

    1. Olga

      25 lipca 2023 at 16:38

      Cieszę się, że smakowało 🙂 Dziękuję za komentarz ♥️

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis