PLACUSZKI CYTRYNOWE
- Porcje: 10-12 sztuk
Składniki:
MOKRE SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 250 g maślanki
- 125 g ricotty
- 1 łyżka masła, roztopionego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka skórki z cytryny
SUCHE SKŁADNIKI:
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
DO PODANIA:
- ricotta wymieszana z miodem i skórką cytryny
- świeże truskawki lub inne owoce, np. maliny, borówki
- plasterki banana
Jak to zrobić:
W dużej misce łączymy wszystkie mokre składniki. Mieszamy przy pomocy rózgi.
Do masy wsypujemy suche składniki i mieszamy krótko do połączenia. Ciasto może być lekko grudkowate.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, przecieramy ręcznikiem papierowym i wylewamy po 2 łyżki ciasta na jednego placuszka. Smażymy, aż powstaną bąbelki, a spód placuszka będzie złocisty. Przewracamy na drugą stronę i smażymy około 2 minut.
Moje wskazówki:
Placuszki podałam z ricottą, która mi została – 125 g ricotty połączyłam z łyżeczką miodu i łyżeczką skórki z cytryny. Ta ilość wystarczyła na napełnienie 4 placuszków. Pozostałe zostały zjedzone z owocami i miodem.
2 Komentarze
Hania
25 lipca 2023 at 08:22
Pyszota
Olga
25 lipca 2023 at 16:38
Cieszę się, że smakowało 🙂 Dziękuję za komentarz ♥️