POPOVERS
- Porcje: 6 sztuk
Składniki:
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 180 ml mleka (lekko podgrzanego)
- 1/4 łyżeczka soli
- 90 g mąki pszennej
- 1 łyżka roztopionego masła
- masło do posmarowania foremki
Jak to zrobić:
W misce umieszczamy mąkę, mleko, sól i mieszamy rózgą do połączenia.
Wlewamy roztopione i lekko przestudzone masło, dodajemy jajka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Foremkę smarujemy masłem i rozlewamy ciasto do 2/3 wysokości.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy dodatkowe 10-15 minut, aż Popovers wyskoczą z foremki i będą złociste.
Serwujemy ciepłe z ulubionymi dodatkami. Polecam z serkiem waniliowym i świeżymi owocami jak maliny czy borówki. Popovers równie doskonale smakują z samym cukrem pudrem lub syropem klonowym.