TAGLIATELLE Z GROSZKIEM
- Porcje: 3
Składniki:
- 400 g zielonego groszku (mrożonego)
- 1 garść listków bazylii
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 30 g sera Pecorino + do posypania
- 1/4 szklanki białego wina
- 1-1,5 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody z gotowania makaronu)
- 240 g makaronu tagliatelle
Jak to zrobić:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy , kroimy na pół i wyciągamy ze środka łodyżkę.
W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron. Na gotującą i osoloną wodę wrzucamy tagliatelle i gotujemy al dente, wg instrukcji.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula zmięknie. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę, aż czosnek uwolni aromat. Dodajemy groszek i smażymy wszystko razem przez chwilę. Wlewamy wino i zwiększamy ogień. Po kilku minutach wlewamy 1 szklankę bulionu lub wody z gotowania makaronu. Gotujemy, aż groszek zmięknie.
Większą część groszku umieszczamy w naczyniu służącym do miksowania. Dodajemy listki bazylii i miksujemy blenderem na gładką masę. Sprawdzamy konsystencję i ew. dodajemy pozostały bulion/wodę. Ponownie miksujemy i wlewamy masę na patelnię z resztą groszku.
Mieszamy sos z groszkiem, dodajemy starty na tarce ser Pecorino. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do sosu wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy. Nakładamy na talerze. Podajemy z dodatkową porcją sera. Możemy skropić oliwą z oliwek.
Moje wskazówki:
Do tego przepisu możemy wykorzystać również świeży groszek. Nie nada się natomiast groszek z puszki.