TAGLIATELLE Z GROSZKIEM

Olga

świeżą bazylią i serem owczym Pecorino

Kolejny szybki i prosty przepis na wegetariański obiad z makaronem w roli głównej. Będę z Wami szczera – to danie powstało z lenistwa. Groszek już jakiś czas zalegał w mojej zamrażarce, makaron zawsze mam pod ręką. Miałam też zamrożony bulion warzywny. Lubię czasem ugotować duży gar, a potem porozlewać do pojemników i zamrozić. Taki bulion wykorzystuję do risotto, zup czy sosów – jak w przypadku dzisiejszego przepisu. Aby nadać mu wyrafinowania, użyłam białe wino. No i ten ser owczy…Niestety nie jest tak popularny w naszych sklepach, dlatego w ostateczności możecie go zastąpić parmezanem. Warto jednak się pofatygować i ruszyć w poszukiwania Pecorino, bo w tym daniu po prostu stawia kropkę nad i.

* * *

Drukuj
  • Porcje: 3

Składniki:

  • 400 g zielonego groszku (mrożonego)
  • 1 garść listków bazylii
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 30 g sera Pecorino + do posypania
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1-1,5 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody z gotowania makaronu)
  • 240 g makaronu tagliatelle

Jak to zrobić:

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy , kroimy na pół i wyciągamy ze środka łodyżkę.

  • W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron. Na gotującą i osoloną wodę wrzucamy tagliatelle i gotujemy al dente, wg instrukcji.

  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula zmięknie. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę, aż czosnek uwolni aromat. Dodajemy groszek i smażymy wszystko razem przez chwilę. Wlewamy wino i zwiększamy ogień. Po kilku minutach wlewamy 1 szklankę bulionu lub wody z gotowania makaronu. Gotujemy, aż groszek zmięknie.

  • Większą część groszku umieszczamy w naczyniu służącym do miksowania. Dodajemy listki bazylii i miksujemy blenderem na gładką masę. Sprawdzamy konsystencję i ew. dodajemy pozostały bulion/wodę. Ponownie miksujemy i wlewamy masę na patelnię z resztą groszku.

  • Mieszamy sos z groszkiem, dodajemy starty na tarce ser Pecorino. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • Do sosu wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy. Nakładamy na talerze. Podajemy z dodatkową porcją sera. Możemy skropić oliwą z oliwek.

Moje wskazówki:

Do tego przepisu możemy wykorzystać również świeży groszek. Nie nada się natomiast groszek z puszki.

Poprzedni przepis Następny przepis