TIRAMISÙ
- Porcje: 6-8 porcji
Składniki:
- 500 g mascarpone
- 5 żółtek
- 60 g cukru pudru
- 200 g biszkoptów savoiardi
- 200 ml mocnej, przestudzonej kawy
- ew. shot ulubionego likieru
- kakao do posypania wierzchu
Jak to zrobić:
Przed oddzieleniem żółtek od białek, sparzamy wrzątkiem skorupkę. Żółtka miksujemy z cukrem przez kilka minut, do uzyskania puszystej masy.
W osobnej misce miksujemy krótko samo mascarpone. Dzięki temu możemy uniknąć ew. grudek. Do masy z żółtek dodajemy w 3 turach mascarpone. Za każdym razem miksujemy krótko, na niskich obrotach miksera.
Dno naczynia smarujemy łyżką masy. Układamy warstwę biszkoptów namoczonych w mieszance kawy i likieru (jeśli używamy). Ja biszkoptów nie nasączam mocno, bo nie lubię jak robi się „ciapka”. Robię to szybko, odciskając delikatnie nadmiar kawy. Układamy kolejną warstwę w ten sam sposób.
Wierzch posypujemy kakao. Tiramisù smakuje najlepiej po kilku godzinach, a nawet całej nocy spędzonej w lodówce, ale jak nie wytrzymacie – jedzcie od razu. Buon appetito!